A föld és a népek sírása válaszért kiált – A venezuelai egyház felhívása Amazónia védelmében

2018. április 10. kedd 17:11

A Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM), a venezuelai püspöki konferencia és a venezuelai Karitász közös dokumentumot adott ki, amelyben az őslakos népek mellé állva határozottan elítélték az ásványi anyagok kitermelésének növekedését és a venezuelai Amazónia elpusztítását és kizsákmányolását.

A Venezuelai Amazónia: a föld és a népek sírása válaszért kiált című dokumentumot április 5-én mutatta be a venezuelai püspöki konferencia sajtótájékoztató keretében.

A felhívásban azt kérik a civil társadalom tagjaitól és az intézményektől, hogy „egyesítsék erőfeszítéseiket és képviseljék az őslakos népek hangját, akik a növekvő kitermelési tevékenység áldozatai. Emeljék fel szavukat a bányászati kitermelés alapvető feltételeinek megszegése és Amazónia természeti kincseinek kirablása ellen, mely területben Venezuela osztozik a régió másik nyolc országával.”

„Elítéljük a jelenlegi kitermelési modellt, amelyet Venezuelában, Latin-Amerika számos országában és a világon alkalmaznak. Ez a modell magával vonja a nem fenntartható fejlődést, az elszegényedés felgyorsulását, a nemzetek feletti nagyvállalatok által kezelt piacok változásaitól való erős függést és a nemzetállamok sosem látott meggyengülését, amelyek a nagyvállalatok prédáivá válnak. A kitermelési tevékenység részét képezi az uralkodó gazdasági modellnek, amely elválasztja az emberiséget a természettől”– olvasható a dokumentumban.

A venezuelai püspökök emlékeztetnek, hogy számos őslakos és környezetvédő szervezet felemelte a szavát Amazónia folyamatos pusztítása ellen, „de válaszként csak hallgatás és megtorlás érkezett, mészárlások és kivégzések hírei, a szóban forgó hatalmas érdekek miatt”.

José Ángel Divasson püspök, a REPAM venezuelai elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott: a társadalmi és környezetvédelmi problémák csak egy része a sok szenvedésnek, melyeket az őslakos közösségek megélnek: „Tanúja vagyok az emberek fájdalmának, akik a higannyal szennyezett vizektől mérgezésben meghalnak”. Hozzátette, a kizsákmányolás nem lehet Venezuela gazdasági problémáinak a megoldása.

Héctor Escandel geográfus, a REPAM Puerto Ayacuchó-i koordinátora szerint a kizsákmányoló, kíméletlen bányászat szenvedést okoz az országnak; nem jólétet, hanem szegénységet és kirekesztést eredményez.

A REPAM azt kéri, hogy gondolkodjanak el ezekről a témákról, az őslakos népek és a környezet jogainak tiszteletben tartásával, összhangban Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának tartalmával.

Forrás: Vatikáni Rádió; CaritasVenezuela.org

Fotó: Redamazonica.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat