A Fülöp-szigeteki püspökök aggódnak az iszlám szélsőségesség terjedése miatt

Nézőpont – 2014. szeptember 2., kedd | 18:21

A helyi egyház szembeszáll az Iszlám Állam dzsihadistáinak brutális akcióival, amelyekkel rettegésben tartják Irak északi részét – jelentette ki Socrates Villegas érsek, a Fülöp-szigeteki püspöki konferencia elnöke. A Vatikáni Rádió írását közöljük.

A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint a helyi egyház adományokkal és a szolidaritás kifejezésével segíti a keresztényeket és a többi kitelepítettet, akik Irakban az iszlám fegyveresek erőszakcselekményei miatt menekülni kényszerülnek. Az érsek egyben óva inti az iszlám vallású Fülöp-szigetekieket attól, hogy azonosuljanak a kalifátus elméleteivel, és hogy csatlakozzanak az erőszakhoz.

Az érsek továbbá hangsúlyozta, hogy a visszaélések, a lefejezések, az erőszak minden fajtája a vallás teljes elferdítése. Ölni és pusztítani Isten nevében szörnyű üzenetet jelent a világnak. Ezzel azt állítják, hogy a vallás a halál eszköze, és hogy a hit számtalan gonosztettet gerjeszt. A helyi egyház aggodalmának ad hangot amiatt is, hogy a Fülöp-szigeteki iszlám szélsőséges csoportok, mint például az Abu Sayyaf elnevezésű szervezet, támogatásukat fejezték ki az Iszlám Államnak. Más hivatalos iszlám csoportok, mint például a Moro Iszlám Felszabadítási Front, amely egyezményt írt alá a manilai kormánnyal, elítélték az Iszlám Állam ideológiáját és cselekedeteit.

Egyes jelentések szerint Fülöp-szigeteki fegyveresek is csatlakoztak Irakban és Szíriában a terroristákhoz, hogy az ő oldalukon harcoljanak. A Fülöp-szigeteki hatóságok egy speciális adatbank létrehozását tervezik, amellyel az ország állampolgárainak a Közel-Kelet irányába történő mozgását lehetne követni.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria