A gördeszkázó szerzetes

Megszentelt élet – 2014. november 28., péntek | 19:48

Nem túl gyakran látunk gördeszkázó szerzetest, de Gabriel Cortes ferences testvér hétköznapjaihoz hozzátartozik ez a sport. A Rome Reports és a Catholic Online írása alapján készült összeállításunk.

Amikor Gabriel Cortes a szerzetesi élet mellett döntött, átmenetileg abbahagyta a gördeszkázást, azonban pár évvel később maguk az elöljárói biztatták, hogy folytassa. A deszkázás révén tud kapcsolatba lépni sok fiatallal, és Istenről szólni hozzájuk.

A graffitikkel borított pályákon ferences habitusban gördeszkatrükköket gyakorló szerzetes nagy feltűnést kelt mindenhol. Gabriel testvér úgy látja: „Isten sokféleképpen tudja felhasználni az emberek képességeit arra, hogy az ő nagyobb dicsőségére váljanak. Azzal, hogy folytatom a gördeszkázást, megmutatom másoknak, hogy a test és a lélek erősítése, építése összefér egymással. Ahogy Szent Ferenc mondta: hirdessük mindig az evangéliumot, ha szükséges, használjunk szavakat. Én ezt teszem.”

Nem csupán a gördeszkázáshoz van különleges tehetsége a fiatal szerzetesnek: tavaly nyáron készített egy videót, amelyben a Salve Reginát énekli. Ezzel is kifejezi, hogy Mária iránti tisztelete és a gördeszkázás szenvedélye nem zárja ki egymást – mindkettőt viszi magával Ausztrália gördeszkapályáira, ahol igyekszik közelebb vezetni az embereket Istenhez.

A Catholic Online portál írása szerint Gabriel M. Cortes Concordban született, New Hampshire-ben (Egyesült Államok), édesanyja amerikai, édesapja Costa Rica-i. Bár katolikus volt a család, eleinte mégsem gyakorolták hitüket, azonban idővel olyan erős hit éledt a családban, hogy négy fiúgyermek is belépett a ferencesekhez, és a Szeplőtelen Szűznek szentelt életet választották, Szent Maximilian Maria Kolbe példája nyomán.

Két bátyja egy évig maradt csak a rendben, utána megházasodtak, ma nyolcgyerekes családapa mind a két fivér; egyetlen lánytestvérük szintén nyolc gyermeket nevel. A két fiatalabb fiú, Gabriel és Didacus testvér kitartott a szerzetesi élet mellett.

Gabriel testvér 17 évesen állt be ferencesnek; 2001 óta szolgál Ausztráliában. Hivatása része a fiatalok és az idősek gondozása egyaránt. Szereti az otthonokban élő időseket látogatni, akikről mintha mindenki megfeledkezne. Tízéves kora óta gördeszkázik, s minden héten megy valamelyik pályára, ahol barátságokat köt, és időnként, ha alkalom adódik rá, Mária-érméket ad ajándékba.

Ezenkívül a helyi önkormányzat tevékenységébe is besegít: közreműködik a bűnmegelőzési bizottság munkájában, és részt vesz a városi gördeszkapályák tervezésében.

Első ránézésre nagyon különbözik egymástól a ferencesek és a deszkások világa, azonban van egy közös pont: elutasítják a világi értékeket, így nyitottak az igazságra – állapítja meg a Catholic Online. Ezért is hordoz magában olyan nagy lehetőségeket az a tény, hogy egy ferences szerzetes jelen van a gördeszkapályán, és a remény útját tudja megmutatni az igazságot kereső fiataloknak.

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria