A gyengédség forradalmára van szükség – A római egyházmegye képviselőivel találkozott a pápa

2018. május 16. szerda 12:17

Ferenc pápa május 14-én este a római egyházmegye képviselőivel találkozott a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilikában. Kötetlen szavaival a spirituális betegségekről beszélt. Ez volt a témája a plébániák önvizsgálatának, amely során az evangélium hirdetésének nehézségeivel foglalkoztak.

A találkozón a pápa összegezte egyházmegyéje plébániáinak eddigi útját, miután meghallgatta a záróelőadást, amely összefoglalta az evangélium hirdetése terén tapasztalt nehézségeket. Ezt az utat a plébániák számára Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítása ihlette.

Az egyházmegyei bizottság munkájának eredménye szerint aggasztó az ego mértéktelen növekedése; a keresztények szeretetközösségének hiánya a különböző egyházi szervezetekkel, csoportosulásokkal, amelyek között nincs kapcsolat; az eszeveszett ritmus, vagyis a túl sok pasztorális kezdeményezés, amelyek nem hagynak időt a reflexióra; hiányoznak azok a személyek, akik megtanítják az embereket imádkozni; a szegények nem képezik a közösség részét és hiányoznak az evangelizálást végző emberek.

A pápa az összefoglaló előadást meghallgatva kötetlen szavakkal válaszolt négy, hozzá intézett kérdésre. Elsőként arról beszélt, hogy a gyógyuláshoz szükség van segítségre, először is az Úrra. Egyedül ugyanis nem megy. Ezt követően vigaszt kell keresni egy karizmatikus lelkivezetőnél, aki nemcsak pap, de világi hívő, idős vagy fiatal ember is lehet. Végül pedig olyasmit érdemes olvasni, amely segít előretekinteni.

Az egyházi testületet elszigetelő individualizmussal kapcsolatos kérdésre válaszolva a Szentatya megállapította, hogy a „köldöknézés”, az újdonság igézete eltávolít a szívtől, a középponttól. Egy pofonra van szükség ilyenkor, hogy magunkhoz térjünk és visszatérjünk a valóságba. Majd a népi vallásosság jelentőségére is felhívta a figyelmet a pápa.

A plébániai tevékenységekre felhasznált időről szólva a Szentatya emlékeztetett, hogy a legnagyobb baj a harmónia hiánya. A harmónia megtalálását három tényező segítheti elő szerinte: az Úr személye, a kézbe vett evangélium; az ima, beszélgetés az Úrral; valamint az irgalmasság cselekedetei.

Az utolsó kérdés a fiatalokat érintette. A pápa itt figyelmeztetett a valóságtól való elidegenedés veszélyére. Az emberi kapcsolatteremtés nehézséget jelent a fiatalok számára és állandóan a mobiltelefonjaikhoz vannak ragadva. Vissza kell őket hozni, vonzani a valós világba. Az irgalmasság cselekedetei visszahozhatják a fiatalokat a konkrét valóságba, hogy gyökereket találjanak az idősekkel folytatott párbeszéd által, mert csak akkor haladhatunk előre, ha tudjuk, hogy honnan jövünk.

Ferenc pápa őszintén megjegyezte, hogy a plébániákat általános fáradtság jellemzi, mintha irányt vesztettek volna. Ki kell lépni ezért önmagunkból, a saját bizonyosságainkból, kis csoportjainkból, amelyek önmagukat középpontba állítóvá váltak. Jó azonban, hogy fény derült erre a helyzetre, mert arra ösztönöz, hogy kilépjünk magunkból Isten hívásának köszönhetően. Ismerjük fel Isten iránti szomjunkat és félelem nélkül hallgassunk a nép kiáltó szavára, melyben kifejeződésre jut az üdvösség iránti vágyuk!

Ezt követően arra kérte egyházmegyéjét a Szentatya, hogy kezdjen egy exodust, kivonulást és egy új utat. Újítsuk meg identitásunkat Isten népeként anélkül, hogy visszasírnánk azt, amit magunk mögött kell hagynunk. Hatékony eszközzé kell válnunk, a gyengédség forradalmát megvalósítva. Ne féljünk gyümölcsöt teremni. Lehet, hogy néhány hagyományos kezdeményezést át kell alakítani vagy meg kell szüntetni. Ezt azonban csak akkor tudjuk megtenni, ha tudjuk, hogy hova, miért és kivel tartunk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
szentek-koreben-szekesfehervar-fogadalmi-unnepen
Szentek körében Székesfehérvár fogadalmi ünnepén

Húsz magyar szent ereklyéje jelenlétében ünnepeltek a székesfehérváriak a Szent István-i országfelajánlás emléknapján, augusztus 14-én. A város fogadalmi szentmiséjére érkezett ugyanis a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

2018. augusztus 15. szerda
cselekves-felelosseg-isten-es-ember-szeretet-szocialis-projekthet-fiataloknak-budapesten
Cselekvés, felelősség, Isten- és emberszeretet – Szociális projekthét fiataloknak Budapesten

Projekthétre hívtak össze egy katolikus szociális akadémia kezdeményezésére közép- és kelet-európai fiatalokat Budapestre. A 150 résztvevő a főváros szociális nehézségei ellen küzdő szervezetek munkájával ismerkedett. Augusztus 13-án Erdő Péter bíborossal ünnepeltek szentmisét a Mátyás-templomban.

2018. augusztus 14. kedd