A gyulafehérvári érsek is megszólalt a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében

2017. március 4. szombat 19:43

Az alábbiakban közöljük Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnökének március 3-án, pénteken közzétett sajtónyilatkozatát.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság és az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány vezetősége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Maros Megyei Tanfelügyelőség törvénytelen módon, határozatban tiltotta meg, hogy a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum számára korábban elfogadott beiskolázási tervben szereplő cikluskezdő (előkészítő, ötödik és három kilencedik) osztályokba a beiratkozást a líceum elindítsa.

Ezzel párhuzamosan híveinket, a katolikus iskolába beiratkozott gyerekek szüleit az állami hatóságok megmagyarázhatatlan módon vegzálják, és ezzel igyekeznek megfélemlíteni őket. Teszik ezt annak ellenére, hogy mindenki számára nyilvánvaló lehet, miért kívánták és kívánják híveink továbbra is ebbe az iskolába íratni a gyerekeiket. A hajdani felekezeti iskolák jó hírneve, a II. Rákóczi Ferenc Státus-főgimnázium örökébe lépő Római Katolikus Teológiai Líceum felekezeti jellege garancia arra, hogy ebben az iskolában a gyerekek az oktatás mellett katolikus szellemű nevelésben is részesülnek.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság a tanügyminiszterhez intézett levélben kérte, és ez úton is nyomatékosan kéri az illetékes hatóságokat a törvénytelenségek megszüntetésére irányuló intézkedések megtételére. Ellenkező esetben sérül híveink gyerekei számára a szabad iskolaválasztás joga, a tanári álláskeretben elfogadott tanári helyek közvetett megszüntetésével megszűnik a tanáraink munkahelye, és végül, de nem utolsósorban sérül a katolikus püspökkari konferencia és a tanügyminisztérium között a katolikus teológiai oktatás megszervezésére megkötött protokollum.

Gyulafehérvár, 2017. március 3.

Dr. Jakubinyi György érsek, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-mit-tesz-isten-en-is-december-17-en-szulettem-marfi-gyula-az-ad-limina-latogatasrol
„Mit tesz Isten, én is december 17-én születtem” – Márfi Gyula az ad limina látogatásról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként az örök városban tartózkodó Márfi Gyula veszprémi érseket Somogyi Viktória kérdezte tapasztalatairól, élményeiről a Vatikáni Rádióban.

2017. november 23. csütörtök
a-magyar-puspokok-felkerestek-nemet-magyar-kollegiumot
A magyar püspökök felkeresték a Német-Magyar Kollégiumot

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak ad limina látogatása során november 22-én este a Collegium Germanicum et Hungaricumot (Német-Magyar Kollégium) keresték fel a főpásztorok, akik részt vettek a kollégiumi templom felszentelésének évfordulós ünnepén is.

2017. november 23. csütörtök