A hallgatás elfogadhatatlan – Püspöki találkozót tartanak a Vatikánban a kiskorúak védelme témában

2019. február 19., kedd | 18:37

A Szentszék Sajtótermében február 18-án, hétfőn bemutatták a „Kiskorúak védelme az Egyházban” elnevezésű találkozó programját. A találkozót a vatikáni szinódusi aulában tartják február 21. és 24. között.

A találkozóra meghívták a világ püspöki konferenciáinak elnökeit, Magyarországot Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke képviseli.

„A tagadás egy primitív mechanizmus, de magunk mögött kell hagynunk a csönd kódexét, szakítani a bűnrészességgel, mert a cinkos elhallgatás elfogadhatatlan.” Újságírói kérdésekre válaszolva Charles J. Scicluna máltai érsek, a Hittani Kongregáció titkárhelyettese, a szervezőbizottság tagja így fejtette ki a találkozó lényegét. Leszögezte, hogy egy régen megkezdett folyamat állomása a mostani összejövetel, amelynek célja, hogy megalapozza a következő konkrét lépéseket. A püspökök helyi egyházaikba hazatérve folytatják a munkát, eljárásokat dolgoznak ki, és tisztában lesznek saját felelősségükkel. Amikor az ártatlanság megóvásáról van szó, abból nem szabad engedni: egyre inkább megfelelő megoldásokat kell kidolgozni a problémára. A cél, hogy az Egyház biztos hely legyen mindenki, elsősorban a gyermekek számára. A találkozó várakozásairól szólva Scicluna érsek elmondta: mivel három napról van szó, minden kérdést nem lehet megoldani, a hangsúly a meghozandó döntések helyi szintű alkalmazására kerül.

A találkozó programját Federico Lombardi SJ, a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek vatikáni alapítvány elnöke és az esemény moderátora ismertette.

A három fő témakör a püspökök felelőssége, a püspökök és a szerzetesi elöljárók felelősségre vonhatósága, elszámolási kötelezettsége, valamint az átláthatóság lesz. Az új szinódusi aulában százkilencvenen hallgatják majd csütörtöktől szombatig az előadásokat (három női előadó is lesz), melyeket kérdések és csoportbeszélgetések követnek. Áldozatok tanúságtételére is sor kerül, illetve minden nap imádsággal indul és zárul. Ferenc pápa beszédével kezdődik a találkozó, és vasárnap a szentmisét követően szintén az ő szavaival ér véget. A szentmisére vasárnap reggel 9.30-kor a Királyi teremben kerül sor, a homíliát Mark Coleridge érsek, az ausztrál püspöki konferencia elnöke mondja. Szombaton délután a főpásztorok bűnbánati liturgián vesznek részt. A szervezőbizottság zárt körben találkozik az áldozatok szervezeteinek képviselőivel – számolt be Federico Lombardi.

Már működik a találkozó hivatalos honlapja, amely folyamatosan frissül, és a jövőbeli kezdeményezések kidolgozásának is teret ad – tájékoztatott Hans Zollner, a Pápai Gergely Egyetem kiskorúak védelmére létrehozott központjának elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap