A házasság hete egyházmegyéinkben

Hazai – 2016. február 6., szombat | 17:28

A házasság hete az elköteleződés ünnepe. A február 4. és 14. között megrendezett országos programsorozat célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a házasság érték. Összeállításunk egyházmegyéink rendezvényeiből ad ízelítőt, mely a beérkező programokkal folyamatosan frissül.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Feburár 7-én 10 órakor tartják a nyitó istentiszteletet a budapest-fasori református templomban.

Február 8-án 18 órakor Kendőzetlenül a házassági intimitásról címmel Varga György és Anikó házassággondozók előadása lesz az Aranytíz Kultúrházban.

Február 8-án 18 órai kezdettel kerekasztal-beszélgetést tartanak a keresztény módon megélt házaséletről a Párbeszéd Házában Hortobágyi Tibor és Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes (Magyarországi Természetes CsaládTervezési Központ), Forgács László és Forgács Lászlóné Margit és Kóczián Mária és Kölnei Lívia (Talita keresztény női magazin – talita.hu) részvételével. 

Február 9-én 19 órától koncerttel egybekötött beszélgetésre kerül sor a Pesti Vigadó dísztermében a házasság hete „arcaival”.

Február 10-én 18 órakor kezdődik az Arcok és harcok – Beszélgetés az örök hűségről című progra. Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna. Résztvevők: Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek, Krúdy Tamás, a Nők Lapja vezető szerkesztője és felesége Krúdy Zsófia, Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika. A moderátor Keresztes Ilona, az MTVA Kossuth Rádió vezető szerkesztője lesz.

Február 14-én este fél 7-től záró szentmisét mutat be Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Kecskeméten számos kecskeméti helyszín, városi intézmény és szervezet bekapcsolásával, nagy helyi összefogással, évről évre több értékes programmal csatlakoznak az országos programsorozathoz. Ezek között lesz Szerel-mesék az Otthon Moziban; előadás a Ciróka Bábszínházban; Életfa-Családfa családi délután a Bozsó Gyűjteményben; páros programok a kecskeméti fürdőben; Hit, munka, család címmel ökumenikus beszélgetés; versmondó verseny a Kodály-iskolában; számos program a Katona József Könyvtárban; Séta a családokért és rajzpályázat a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezésében, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony köszöntésével; ökumenikus áldással. Ezen túl ismét megrendezik a SZÉK (Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületegyesület) által működtetett Parázs Pasztorális Központ szervezésben a Szerelem íze elnevezésű vacsoraestet az Aranyhomok Szállodában, lesz flashmob a piacon, és ismét várják a párokat a nagyon népszerű szerelmi kalandtúrára. További információk ITT találhatók.

Kaposvári Egyházmegye

Kaposváron február 8-án és 10-én 18 órától Rendhagyó randevú címmel várják a párokat a Trattoria La Príma étterembe. Itt előadást hallgathatnak Királyfiból zsarnok, királylányból boszorkány címmel. Az előadók Szeifert Zsófi és Máté, egy fiatal, négy gyermeket nevelő házaspár.

Február 9-én, kedden Időről időre címmel filmvetítés lesz a Szivárvány Kultúrpalotában.

A Békevár Baptista Imaházban február 11-én, csütörtökön 18 órától Tapolyai Emőke szexuálpszichológus tart előadást Szexualitás a házasságban címmel.

Február 12-én, péntek délután fél 6-tól a Sétáló utcán Páros Futásra várják a sportos párokat, akik szívesen kocognak kettesben.

Február 13-án romantikus éjszakai fürdőzést ajánlanak a Virágfürdő hangulatos programja keretében 20 órától.

A házasság hete utolsó napján, február 14-én a vasárnapi istentiszteleteken városszerte több templomban, imaházban is kaphatnak áldást a házaspárok. A Szent Imre-templomban 16 órától Érints meg engem címmel kapcsolatgyógyító imaalkalom lesz, majd 18 órai kezdettel szerelmes mise zárja a házasság hetét Kaposváron.

További információ, regisztráció: facebook.com/hazassaghetekaposvar

Pécsi Egyházmegye

Február 6-án, szombaton ünneplik a házasság világnapját Pécsett. Udvardy György megyéspüspök szentmisét mutat be a székesegyházban, Heidl György, a Pécsi Egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója tart előadást Mi értelme a házasságnak?  címmel. Ezt családi zenélés, kiscsoportos beszélgetés követi. Átadják az „Együtt másokért” díjat és köszöntik a jubiláló házaspárokat. Az este vacsora és táncház zárja.

További programok: ITT.

Győri Egyházmegye

Február 4. és 14. között számos programmal várják az érdeklődőket a házasság hete győri eseménysorozatának keretében is.

Tovább információ: ITT

Szombathelyi Egyházmegye

A házasság hete február 7-én 17 órakor a házasságokért felajánlott szentségimádással kezdődik a Szent Erzsébet-templomban.

Február 9-én 18 órakor a Savaria Filmszínházban lesz filmvetítés és beszélgetés, amit Molnár Szabolcs plébános vezet.

Február 12-én 17 órakor a Martineum Felnőttképző Akadémián Mi értelme a házasságnak? címmel előadás és beszélgetés lesz a házasságról Heidl Györggyel és feleségével Zsuzsannával.

Február 14-én 16 órakor a székesegyházban lesz szentmise, majd „Séta a házasságért” a Szentháromság-szoborhoz.

Szeged-Csanádi Egyházmegye

A Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja 8. alkalommal szervezi meg Szegeden a házasság hete rendezvénysorozatot, csatlakozva az országos, illetve nemzetközi programokhoz. 

A rendezvénysorozat színes kínálatában idén is szerepel többek között kiállítás, mozi, szabadegyetemi előadás, interaktív játékok és kerekasztal-beszélgetés. 

A nyitó szentmisét Böcskei László nagyváradi püspök mutatja be február 7-én, 11.30-tól a székesegyházban.

A programsorozat vendégei között lesz Hegedűs Endre zongoraművész és felesége, Aczél Petra kommunikációkutató, valamint Süveges Gergő Príma-díjas újságíró.

Részletes információ a csaladkozpont.hu/hazassaghete vagy a hazassaghete.hu internetes oldalon található.

Veszprémi Főegyházmegye

A Házasság ünnepe elnevezésű rendezvényre várják a házaspárokat február 7-én, vasárnap 17 órától a Gizella Hotel és Étteremben (Veszprém, Jókai u. 48.), ahol Burucs Tamás és Barbara Énekek éneke című összeállításával kínálnak lehetőséget az egymásnak tett ígéret és az elkötelezett szerelem ünneplésére.

Váci Egyházmegye

Február 13-án 16 órakor a váci Credo-házban ünneplik a házasság világnapját a Nagycsaládosok Váci Egyesületének rendezésében. 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria