A hit zsinórmértéke

2018. november 18., vasárnap | 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

A liturgia az ókori keresztények számára a hit zsinórmértékét adta (lex orandi lex credendi), az átélt rítusok magyarázatából, ha nem is strukturált, de magából a rítusból táplálkozó, valódi szentségi teológia született. A középkor folyamán a szentségekről szóló teológiai tűnődés fokozatosan leválik a konkrét liturgikus cselekményekről, és kívülről hozott fogalmak segítségével próbálnak választ találni arra a kérdésre: miért és hogyan hatékony az ünnepelt cselekmény. Magukat a rítusokat pedig allegorikusan magyarázzák, egyszer mély, máskor inkább mondvacsinált értelmet tulajdonítva az istentisztelet legapróbb momentumainak is, gyakran elfeledkezve azok eredeti értelméről.

A humanizmus és a protestáns reform hatására a liturgia iránti érdeklődés is új irányba fordult: az allegória meseszerű és mesterséges világát felváltotta a liturgia történetének pozitivista tanulmányozása. Az Atyák, a zsinatok, a régi liturgikus könyvek tanulmányozása egyre inkább ráébreszti a katolikus világ egyházi embereit arra, hogy az istentisztelet, amellett, hogy szent cselekmény, történelmi változásnak alávetett valóság is. A 16. századi katolikus szerzők, a reformátorok szemrehányásait komolyan véve, alapos történeti utánajárás segítségével mutatták meg azt is, hogy a korabeli katolikus gyakorlat szervesen csatlakozik az egyház ősi, apostoli hagyományához. A 16–18. században rakják le tehát a liturgiatudomány alapjait, és a katolikus szóhasználatba ekkor kerül vissza a görög eredetű liturgia szó az egyház által végzett istentiszteleti cselekmények megjelölésére – kiemelve így azok közösségi jellegét is. A 19. században a liturgikus mozgalom sokat merít a nagy humanista tudósok által újra napvilágra hozott és alaposan tanulmányozott liturgikus forrásokból.

Fotó: diocesesa.org.br

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

2019. május 21., kedd
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő