A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek Székesfehérváron

Hazai – 2015. április 21., kedd | 9:58

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek április 16-án Székesfehérváron. A város önkormányzata és a székesfehérvári Zsidó Hitközség hagyományosan a zsinagóga emlékműnél szervezett közös tiszteletadást – számol be a Székesfehérvári Egyházmegye honlapja.

Az eseményen, amelyen Spányi Antal megyéspüspök távollétében a székesfehérvári püspökséget Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató képviselte, Neubart István, a hitközség elnöke mondott köszöntőt. Beszédében az emberi méltóság sárba tiprásáról, a túlélésről, a hit megőrzéséről és az őrült eszmék napjainkra gyakorolt hatásáról szólt. Ezt követően a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákjai adtak műsort. Az emléknap tiszteletére délután néma koszorúzást szerveztek az Óvoda utcai holokauszt emlékműnél.

Székesfehérváron hagyományosan tiszteletadást szerveztek a Rákóczi út – Várkörút kereszteződésében található zsinagóga emlékműnél. Ezen a helyen állt 1864 és 1944 között az a zsinagóga, amelyet a háborút követően romboltak le és amelynek helyén 2004-ben állítottak emlékművet.

Az eseményen részt vett többek között Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő, Neubart István, a székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Kovács Zoltán, a Fejér Megyei Önkormányzat Hivatalának vezetője, Dancs Norbert, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának vezetője, valamint jelen voltak az egyházak és a rendvédelmi szervek képviselői.

Neubart István mondott emlékező beszédet, és üzenetet fogalmazott meg a jelen kor számára is: „A mindenkori kormányoknak, politikusoknak és a társadalom tagjainak minden eszközzel fel kell lépniük az antiszemitizmus, a rasszizmus és mindenfajta kirekesztés, megkülönböztetés ellen. Az utóbbi hónapok eseményei is arra hívják fel a világ figyelmét, hogy egy-egy őrült eszme híveinek tettei napjainkban is ártatlan emberek halálát okozzák. Közös feladatunk, hogy vallási, politikai hovatartozástól függetlenül küzdjünk a terjedőben lévő terrorizmus ellen.”

Fotó: Székesfehérvár.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria