A Huszár-telepi iskola körüli vitákról rendeztek fórumot Debrecenben

Hazai – 2015. május 8., péntek | 15:57

Május 6-án este értelmiségi fórumot szervezett a Debreceni Egyetem Pedagógusképzési Szakkollégiuma és a debreceni Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium a Huszár-telepi iskola körül kialakult vitákról – tájékoztatott Tornay Krisztina M. Petra iskolanővér.

Az egyház szerepvállalása a speciális oktatási feladatokban címmel megrendezett beszélgetés témája a görögkatolikus egyház által fenntartott Huszár-telepi Sója Miklós-iskola körüli jogi, társadalmi és nevelésszociológiai vita és mindennek a médiában megjelenő vetülete volt.

A rendezvényen részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Halász Krisztina, az iskola igazgatónője, Verdes Miklós teológus, Inantsy-Pap Ágnes tanárnő, Uhrin Anikó, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium vezetője, Pusztai Gabriella, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, Hodossi Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense és Bártfay Katalin Zsuzsanna nővér, a Svetits Intézet igazgatónője.


Az Erdős István által vezetett kerekasztal-beszélgetés kiváló alkalmat adott az érdeklődők, elsősorban egyetemisták számára a szegregáció-integráció-felzárkóztatás-jogvédelem-szolidaritás társadalmi, oktatási és egyházi kérdéseinek interdiszciplináris értelmezésére és személyes élményt nyújtott arról, milyen kihívások, dilemmák és támadások között folyik ma az iskola élete.

Az igazgatónő szeretettel meghívta a jelenlévőket a Sója Miklós-iskolába személyes látogatásra, esetleg önkéntes munkára. Képekkel és történetekkel mutatta be az érdeklődőknek a Huszár-telepi közösség mindennapjait. Kocsis Fülöp metropolita kitért arra, hogy egy eredetileg igaz magból sarjadó, de közben ideológiává váló eszme – mint például az integráció – hogyan válhat életellenessé és rombolóvá, és hogy mindemellett a tudatos szegregáció bűn akkor is, ha nem vidéken, hanem például a budapesti nyolcadik kerületben történik.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria