A Jezsuita Menekültügyi Szolgálat legális útvonalakat sürget a menekültek számára

Kitekintő – 2015. szeptember 2., szerda | 18:21

A menekültügy sürgető kérdéseire keresnek választ a szeptember 14-i brüsszeli EU-csúcs résztvevői. A kezdeményezést üdvözölték az egyházi segélyszervezetek, melyek egyike, a Jezsuita Menekültügyi Szolgálat európai vezetője, Jean-Marie Carrier a Vatikáni Rádió német adásának nyilatkozott.

Jean-Marie Carrier úgy fogalmazott: „Nagyon jó, hogy ez a találkozó európai szinten jön létre. Nekünk ugyanis – a menekültválság globális rendezésének egyfajta módjaként – üdvözölni kell az embereket Európában, és nem hagyni őket minden egyes állam saját felelősségére.”

„Jelenleg Európában már nem annyira a határok védelméről kellene gondolkodni, hanem legális menekültútvonalak megnyitásáról.” Carrier atya szerint „a határok ellenőrzése egyenesen garantálja a még több halált”.

„Európa összes államának, nemcsak egyeseknek kellene humanitárius vízumot kiállítania, hogy az emberek legálisan tudjanak Európába jönni, és vízumért folyamodni. Azt hiszem, hogy ez egy nagyon lényeges pont.”

„Jelenleg sok olyan ország van, melyek erre a nagy menekültáradatra nem készültek fel. Ott van például a budapesti Keleti pályaudvar, Magyarország legnagyobb vasútállomása, mely túlterheltség miatt pillanatnyilag le van zárva. Olyan megoldások kellenek, melyek figyelembe veszik a jelenlegi vészhelyzetet. Európától legális menekült-útvonalak megnyitását és humanitárius vízum bevezetését reméljük, hogy emberi életeket menthessünk meg, megakadályozva az embercsempészetet” – nyilatkozta a Jezsuita Menekültügyi Szolgálat európai vezetője, Jean-Marie Carrier atya a Vatikáni Rádió német adásában.


Schönborn bíboros, bécsi érsek úgy döntött, az érsekség mintegy ezer menekültet tud befogadni az elkövetkező hetekben – tájékoztat a KathPress hírügynökség a bíborosnak az ORF osztrák közszolgálati televíziónak adott interjúja alapján. – A többi egyházmegyétől is hasonló hozzáállást vár Schönborn bíboros, aki kiemelte: bár jelenleg is a katolikus egyház a legnagyobb nem állami befogadó Ausztriában, még van lehetőség további bővítésekre.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria