A jubiláns házaspárokat köszöntötték Kapuváron

2016. január 8. péntek 13:33

Huszonnyolcadik alkalommal áldották meg a jubiláló házaspárokat december 27-én, Szent Család vasárnapján a kapuvári Szent Anna-templomban. Az ünnepeltek 25, 40, 45, 50, 55, illetve 60 évvel ezelőtt kötöttek házasságot.

A szentmisét Radó Tamás plébános mutatta be. Először egy történetet hallhattak tőle a hívek egy asszonyról, akinek a férje halász volt a Fekete-tengeren. Egy nap a halászok a szokásosnál tovább maradtak távol az otthonuktól, már beesteledett és hatalmas vihar kerekedett. Az asszony arra gondolt, hogy a háborgó tengeren nem látják az irányt, valamilyen fényjelzéssel kellene segíteni nekik. Nem sokat tétovázott, felgyújtotta a tengerparttól nem messze álló házukat. Ezt a fényt észrevették a halászok és nagy küzdelmek árán, de szerencsésen hazatértek.

A plébános hozzátette: mi is a világ sötétségében élünk, hánykolódunk ide és oda, mert nem vesszük észre azt a fényt, amely nekünk a helyes utat mutatná. Az Isten ma annak a háznak a fényét akarja megmutatni nekünk, amelyben a Szent Család, Mária, Jézus és József lakott. A szónok emlékeztetett: VI. Pál pápa 1964-ben a szentföldi zarándoklat alkalmával a názáreti hajlékban a következőket mondta: „Ez a ház a csendre tanít minket.”

Miért kell a csend? – tette fel a kérdést Radó Tamás. – Azért, hogy lelkiismeretünk szavát meghalljuk, tudjunk a másikra, a házastársra és a gyermekre figyelni. A jó gondolatoknál le tudjunk horgonyozni és minden esetben készségesek legyünk az Isten indíttatásait felismerni, követni. A Szent Család életmintája példa az igazi családi közösségre, szeretetközösségre, a komoly és sérthetetlen egységre. Ezt sajnos napjainkban sokan megkérdőjelezik és önző módon csak a saját önös érdekeiket, kívánságaikat követik. Nem csoda, ha ilyen körülmények között egyre több lesz a kiegyensúlyozatlan, önmagával meghasonlott ember. Ők a házasságot nem holtomiglan-holtodiglan gondolják, hanem untomiglan-untodiglan tartó, lelki kapcsolatot nélkülöző élvezetközösségnek.

Az útmutatást Szent Pál adta meg a mai szentleckében, amikor azt mondta: „Legyetek hálásak!” A hála azt jelenti, hogy a másik ember szeretete sohasem lehet nekem egyszerűen magától értetődő. Szent Pál arra is felhívja figyelmünket, hogy „Mindezt az Úrban kell tenni!” Isten áldása, segítsége nélkül nem lehet családi és közösségi életet élni. Ha nem élek Istennel, nem teszek meg mindent azért, hogy helye legyen családi életünkben, akkor gyengének, erőtlennek bizonyulunk. Karácsony ünnepe figyelmeztetés számunkra. Isten emberré lett, egy családba született, hogy ezzel megszentelje minden család életét. Ennek a családnak a fénye hozzásegít bennünket ahhoz, hogy világosabban, fényesebben lássuk kötelezettségeinket és boldogabb életet tudjunk élni – zárta szentbeszédét a kapuvári plébános.

A hívek könyörgésében fohászok hangzottak el a keresztény családokért, a családi békéért, a sírig tartó házastársi hűségért. A szentmise végén a jubilánsok megerősítették az évtizedekkel ezelőtt tett hűségesküjüket, áldásban részesültek, és emléklapot kaptak ajándékba.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Dukai Miklósné

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

18:00
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

16:00