A kalocsai Liszt Ferenc-zeneiskola ötvenéves jubileumát ünnepelték

Hazai – 2017. február 28., kedd | 17:40

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepelték Kalocsán, a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban február 27-én. A templomban elsőként Fehérvári István, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.


A jubileumi ünnepen jelen voltak Font Sándor, Kalocsa és környéke országgyűlési képviselője, Bálint József polgármester, Sárosi Magdolna tankerületi igazgató, a város papsága, valamint a helyi társadalmi élet képviselői.

Az ünnepi megnyitóbeszédet Bábel Balázs érsek mondta. Kiemelte, hogy Liszt Ferenc, aki többször koncertezett a főszékesegyházban, és szívesen tartózkodott Kalocsán, Haynald Lajos bíboros barátjánál, méltán lenne büszke a városban virágzó zenei életre. A főpásztor megemlékezett arról is, hogy két év alatt másodszor örülhet Magyarország Oscar-díjnak; felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a művészet és a kultúra hidakat épít az emberek között, és ezért sok olyan kiváló alkotásra lenne szükség, mint a díjazott Mindenki című kisjátékfilm.


Az érsek humorosan megjegyezte, hogy az a különbség a film és az ünnepi hangverseny között, hogy itt tényleg mindenki tehetségének teljében fogja énekével szolgálni a szépség teljességét, a teremtés és az idő Urát.

A jubileumi koncerten Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Intézetének igazgatója vezényelt, az elhangzó remekművek az egyházzene történetének csaknem ötszáz évét ölelték fel. Orlandus Lassus, Liszt Ferenc, Heinrich Schütz és más jeles szerzők alkotásain túl felcsendült Szabó Barna És nem vesz rajtuk erőt a halál… című, Dylan Thomas versére komponált új műve is. A hangverseny végén a kórus tagjai körbeállták a padokat, és így énekelték el Kodály Zoltán Esti dalát. 


Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Török Andrea

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria