A karácsonyi időszak ünnepei a Székesfehérvári Egyházmegyében

2016. január 11. hétfő 18:47

Összefoglalónkban többek között Szűz Mária, Isten Anyja ünnepe és a vízkereszt székesfehérvári ünnepléséről, valamint a Farkas Imre fehérvári püspök halálának 150. évfordulójáról való megemlékezésről olvashatnak.


Szent Család vasárnapján, december 27-én a plébániákon külön áldásban részesítették a lelkipásztorok a családokat.

Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén, a béke világnapján Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét a székesfehérvári székesegyházban. A 2016-os év első szentbeszédében a főpásztor azt tanácsolta, hogy a betarthatatlan újévi fogadalmak helyett bízzuk életünket Isten kegyelmére, aki végtelen irgalmával segít bennünket, hogy jócselekedeteink gyümölcsözőek lehessenek. A szentmisét követően kezdődött Székesfehérvár egyházközségeinek hagyományos kétnapos újévi szentségimádása.


Vízkereszt napján Spányi Antal a Szent Imre katolikus iskola és óvoda diákjaival és óvodásaival együtt lépte át az irgalmasság kapuját a Szent Imre-templomban, ahol aztán együtt ünnepelték Urunk megjelenését.


Az iskolások és óvodások körében a főpásztor először az irgalmasság kapujáról beszélt, amely a szentév minden napján nyitva áll és várja a híveket. „Eszünkbe juttatja, hogy Isten szeret bennünket, nemcsak a templom kapuját tárja ki, hanem szívét is, hogy kegyelmeivel segítse életünket.”

Ezután három dolgot emelt ki Spányi Antal a három király betlehemi látogatásához kapcsolódóan. Az első, hogy Isten minden ember életében ad jelet, csak fel kell ismernünk a világ történéseiben és a magunk életének eseményeiben.

A királyok a csillag nyomán eljutottak Betlehembe, ahol semmi különöset nem találtak, csak szegénységet és egyszerűséget. Mégis felismerték a boldog pár, Mária és József mellett fekvő gyermeket, az Isten Fiát, akit régóta kerestek – emlékeztetett a püspök.


A másik, amit fel kell ismernünk, hogy Jézus eljött és megjelenésétől kezdve mindig velünk van. Nem hagy el bennünket, velünk járja életünk útját. Ha felfogjuk, milyen közel áll hozzánk, mások is észreveszik majd rajtunk – hangsúlyozta Spányi Antal. – A harmadik pedig, hogy a bölcsek nem üres kézzel mentek az Úrhoz. Ajándékokat vittek, olyanokat, amelyek a királyt megilletik. Olyan sok mindent adhatunk mi is Istennek: szeretetünket, készségünket, jóságunkat, imádságunkat, elvégzett feladatainkat. A betlehemi látogatás után ők hárman továbbvitték másoknak az Úr ajándékait, Krisztust látását, az örömet hogy van hitük. A keresztényeknek mindig tanúságtevő életet kell élniük, szívünkben hordozva Jézust minden élethelyzetükben.

A megyéspüspök az egyházmegye központjában, a Püspöki Palotában munkatársai körében végezte el a házszentelés szertartását, Isten áldását kérve az egyházmegye minden otthonára, házára, lakóira és dolgozóira.

A karácsonyi időszakra esett  Farkas Imre halálának 150. évfordulója is. Spányi Antal a székesfehérvári székesegyházban emlékezett meg elődjéről, aki korát meghazudtolóan energikus, ugyanakkor fegyelmezett főpásztor volt. Kimagasló szociális érzékenysége mellett nagy figyelmet fordított az oktatásra, elsősorban a papnevelésre.

Karácsony nyolcadában Székesfehérvár közös elsőcsütörtöki szentmiséjében a megyéspüspök Isten országának meghirdetéséről beszélt, amelyhez bűnbánat kell és megtérés, és amelyben „a tiszta szívvel, tiszta lélekkel, egyszerűségben és őszintén élő emberek tudnak részesedni”. A szentórában a főpásztor hálát adott Istennek az Úr előtti imádságokért, azért, hogy a város hívei hónapról hónapra közösen találkozhattak az Úrral. Spányi Antal megköszönte azokat az ajándékokat, az imameghallgatásokat is, amelyek változást hoztak az egyházmegye és a hívők életében.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-diakonusoknak-ne-legyetek-elojegyzesi-naptaratok-es-fogadoora-rabjai
Ferenc pápa a diakónusoknak: Ne legyetek előjegyzési naptáratok és a fogadóóra rabjai!

Május 29-én, vasárnap a Szentatya több ezer diakónussal együtt mutatott be szentmisét a Szent Péter téren, akik az irgalmasság szentéve alkalmából zarándokoltak Rómába. A mise végi Úrangyala-imádság előtt pedig többek között azt kérte, hogy csatlakozzunk a szíriai gyermekek imádságához.

2016. május 29. vasárnap
interju-erdo-peter-biborossal-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-elokeszuleteirol
Interjú Erdő Péter bíborossal a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő látogatásra érkezett május 25. és 28. között Budapestre Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke. A világesemény előkészítési folyamatáról Erdő Péter bíborost kérdeztük.

2016. május 28. szombat