A karitász segítségével számolnák fel a veszélyt jelentő nagybecskereki nádast

2016. február 20. szombat 18:58

Sajtótájékoztatót tartott Német László SVD megyéspüspök a nagybecskereki püspöki lakban február 18-án. Az eseményen két témáról esett szó: Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozásának jelentőségéről, valamint a Nagybecskereki Püspökségi Caritas muzslyai projektjéről.

Kétéves egyeztetést követően, az egyháztörténetben első alkalommal találkozott a római pápa és a moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje február 12-én, a havannai repülőtéren. A két legnagyobb lélekszámú keresztény közösség, a mintegy 1,3 milliárd katolikus vezetője, a pápa és a legnagyobb, 150 milliós ortodox közösség vezetője, a moszkvai pátriárka ökumenikus szellemben találkozott egymással – mondta az egyházmegye főpásztora. Német László kiemelte, hogy a találkozóra nem egy európai országban, hanem az Újvilágban került sor, amelynek üzenete, hogy Európa veszít jelentőségéből, s hogy az új világ új lehetőséget biztosít a párbeszédre.

A találkozó fókuszában a Közel-Keleten élő keresztények álltak, akik folyamatos elnyomásban élnek és állandó életveszélyben vannak, s üldöztetést szenvednek. A két egyházfő a világbékét érintő nemzetközi politika aktuális kérdéseiről is tárgyalt a közel kétórás találkozó során. Emellett megvitatták a két egyház között fennálló megoldandó kérdéseket is, és egy harminc pontból álló közös nyilatkozatot adtak ki – hangsúlyozta a püspök. – Róma és Moszkva között a görögkatolikusok léte okozza a legnagyobb problémát. A történelem viharaiban általában az uralkodók határozták meg egy-egy nép vallási hovatartozását. A görögkatolikus egyház keletkezését arra vezeti vissza, hogy 1593-ban kilenc ortodox püspök, akik a katolikus lengyel–litván unió területén működtek, III. Zsigmond király indítványára a katolikus egyházhoz csatlakoztak. A Szovjetunióban a görögkatolikus egyházakat beszüntették, de nem sikerült őket megsemmisíteni: az utódállamokban és Oroszországban ezek az egyházak szabadon működnek.

A főpásztor beszélt arról is, hogy csupán a Fehéroroszországi és a Szerb Ortodox Egyháznak nem volt ezideig találkozója a Szentatyával a legmagasabb szinten. Kiemelte Putyin orosz kormányfő politikai nagyvonalúságát is, amellyel hozzájárult Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának létrejöttéhez. A vatikáni diplomáciáról elmondta, hogy a következő jelentős eseményre 2017-ben kerül sor Kolumbiában, amikor a gerillák és kormányerők harminc év után, a katolikus egyház közbenjárására, Ferenc pápa jelenlétében aláírják majd a békeszerződést.

A Szentatya esetleges szerbiai látogatásával kapcsolatban Német László SVD elmondta, az együttműködés az ortodox egyházzal a kubai találkozó fényében valószínűleg fejlődni fog.

* * *

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas a már jól ismert, immár 13 éve működő idősek házi gondozási szolgálata és az értelmi fogyatékkal élő fiatalok foglalkoztatása mellett 2015 májusában, egy évvel a Szerbiában pusztító árvíz után, néhány európai nemzeti Caritas támogatásával megkezdte egy kísérleti projekt megvalósítását. A természeti katasztrófák kockázatának csökkentése címet viselő projekttevékenységekbe bekapcsolták Muzslya polgárait és a muzslyai Szervó Mihály és a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola tanulóit is. A projekt fő célja a lakosság figyelmének felkeltése a teremtett világ és környezetünk védelmének fontosságára, annak érdekében, hogy a természeti katasztrófák bekövetkezésének kockázata csökkenjen, és a lakosság számára enyhébbek legyenek a következmények. A helyi közösség önkénteseinek képzésein kiderült, hogy a legnagyobb kockázattal járó veszély gócpontja a település központjától mindössze 300 méterre elterülő három hektárnyi területet felölelő nádas.

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas a kísérleti projekt lezárulta előtt egy újabb támogatási kérelemmel fordult az osztrák, német és romániai Caritashoz, az előző kísérleti programra épülő terv célja, hogy a nádassal benőtt területet, amelynek közelében a település központja, az iskola, az óvoda és a templom található, zöldövezetté, parkká alakíthassák.

A projekt tevékenységeinek célja a lakosság életfeltételeinek javítása, azzal, hogy eltüntetik az évtizedek óta gondot okozó nádast, amely a veszély forrása, ugyanis:

– árvízveszéllyel fenyegeti a környező lakóházakat, kerteket, utakat nagy esőzések alkalmával,
– tűzveszélyes a környező házak és lakóik számára, különösen a nyári hónapokban, amikor a nád száraz és gyúlékony,
– fertőzésveszéllyel fenyeget a mocsaras nádasban tavasztól őszig a nagyszámú szúnyog miatt,
– és veszélyforrás amitta is, mert rögtönzött szeméttelepeket létesítenek a nádasban.

A projekt főbb tevékenységei:

– a lakosság figyelmének felkeltése a teremtett világ és környezetünk védelmének fontosságára (Tedd meg, amit tudsz a környezetedért, ne várj másra!)
– a nád kivágása és eltávolítása a területről
– a kialakult szeméttelepek felszámolása (gépezettel és önkéntesek hozzájárulásával) és a terep elsimítása
– a 400 méter hosszú esővíz-elvezető csatorna kimélyítése és tisztítása, amely a település szívéből vezeti el az esővizet a falu szélén lévő érig
– az új nádhajtások irtása, vegyszeres kezelése több alkalommal
– a terep kultiválása, előkészítő munkálatok 800 facsemete ültetéséhez, amelyre 2017 tavaszán kerül sor.

A projekt pénzügyi költségvetése 39 ezer euró (mintegy 12 millió forint). A tervezett projekttevékenységeket 2016. január 1-től 2017. június 30-ig kell megvalósítani.

A sajtótájékoztatón megköszönték Nagybecskerek polgármesterének a támogatást, amely a szükséges engedélyek beszerzése során nyilvánult meg.

A média jelenlétében ez alkalommal nyilvánosan megszólították a muzslyai Helyi Közösség Tanács tagjait, mind a 26 civil szervezet elnökét és nagyszámú tagságát, hogy vegyék ki részüket azokból a projekttevékenységekből, amelyekben nagyszámú önkéntesre lesz szükség. 

Csak összefogással, önkéntes munkával tudja egy közösség biztonságosabbá tenni környezetét. A projekt nem véletlenül kapta a Eunity nevet, amely szabad fordításban így hangzik: „Az egység a közösség ereje” – hangzott el. 

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
bojte-csaba-szent-kristof-vezessen-minket-az-irgalom-es-josag
Böjte Csaba: Szent Kristóf vezessen minket az irgalom és jóság partjára

Szent Kristófra emlékezve a zarándokok, utazók és a járművek megáldásával ünnepeltek Szántódpusztán július 23-án. A Csillagösvény elnevezésű missziós körutat járó Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt a búcsún, a szentmisét Böjte Csaba mutatta be.

2016. július 24. vasárnap
ferenc-papa-az-imadsag-az-elso-es-legfobb-munkaeszkoz-kezunkben
Ferenc pápa: Az imádság az első és legfőbb „munkaeszköz” a kezünkben!

Július 24-én délben Ferenc pápa ismét elimádkozta az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. Előtte a napi evangéliumról elmélkedett, arról, hogy mit tanított Jézus az imáról. Utána pedig imádságot kért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő fiatalokért.

2016. július 24. vasárnap
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle