A karitász segítségével számolnák fel a veszélyt jelentő nagybecskereki nádast

2016. február 20. szombat 18:58

Sajtótájékoztatót tartott Német László SVD megyéspüspök a nagybecskereki püspöki lakban február 18-án. Az eseményen két témáról esett szó: Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozásának jelentőségéről, valamint a Nagybecskereki Püspökségi Caritas muzslyai projektjéről.

Kétéves egyeztetést követően, az egyháztörténetben első alkalommal találkozott a római pápa és a moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje február 12-én, a havannai repülőtéren. A két legnagyobb lélekszámú keresztény közösség, a mintegy 1,3 milliárd katolikus vezetője, a pápa és a legnagyobb, 150 milliós ortodox közösség vezetője, a moszkvai pátriárka ökumenikus szellemben találkozott egymással – mondta az egyházmegye főpásztora. Német László kiemelte, hogy a találkozóra nem egy európai országban, hanem az Újvilágban került sor, amelynek üzenete, hogy Európa veszít jelentőségéből, s hogy az új világ új lehetőséget biztosít a párbeszédre.

A találkozó fókuszában a Közel-Keleten élő keresztények álltak, akik folyamatos elnyomásban élnek és állandó életveszélyben vannak, s üldöztetést szenvednek. A két egyházfő a világbékét érintő nemzetközi politika aktuális kérdéseiről is tárgyalt a közel kétórás találkozó során. Emellett megvitatták a két egyház között fennálló megoldandó kérdéseket is, és egy harminc pontból álló közös nyilatkozatot adtak ki – hangsúlyozta a püspök. – Róma és Moszkva között a görögkatolikusok léte okozza a legnagyobb problémát. A történelem viharaiban általában az uralkodók határozták meg egy-egy nép vallási hovatartozását. A görögkatolikus egyház keletkezését arra vezeti vissza, hogy 1593-ban kilenc ortodox püspök, akik a katolikus lengyel–litván unió területén működtek, III. Zsigmond király indítványára a katolikus egyházhoz csatlakoztak. A Szovjetunióban a görögkatolikus egyházakat beszüntették, de nem sikerült őket megsemmisíteni: az utódállamokban és Oroszországban ezek az egyházak szabadon működnek.

A főpásztor beszélt arról is, hogy csupán a Fehéroroszországi és a Szerb Ortodox Egyháznak nem volt ezideig találkozója a Szentatyával a legmagasabb szinten. Kiemelte Putyin orosz kormányfő politikai nagyvonalúságát is, amellyel hozzájárult Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának létrejöttéhez. A vatikáni diplomáciáról elmondta, hogy a következő jelentős eseményre 2017-ben kerül sor Kolumbiában, amikor a gerillák és kormányerők harminc év után, a katolikus egyház közbenjárására, Ferenc pápa jelenlétében aláírják majd a békeszerződést.

A Szentatya esetleges szerbiai látogatásával kapcsolatban Német László SVD elmondta, az együttműködés az ortodox egyházzal a kubai találkozó fényében valószínűleg fejlődni fog.

* * *

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas a már jól ismert, immár 13 éve működő idősek házi gondozási szolgálata és az értelmi fogyatékkal élő fiatalok foglalkoztatása mellett 2015 májusában, egy évvel a Szerbiában pusztító árvíz után, néhány európai nemzeti Caritas támogatásával megkezdte egy kísérleti projekt megvalósítását. A természeti katasztrófák kockázatának csökkentése címet viselő projekttevékenységekbe bekapcsolták Muzslya polgárait és a muzslyai Szervó Mihály és a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola tanulóit is. A projekt fő célja a lakosság figyelmének felkeltése a teremtett világ és környezetünk védelmének fontosságára, annak érdekében, hogy a természeti katasztrófák bekövetkezésének kockázata csökkenjen, és a lakosság számára enyhébbek legyenek a következmények. A helyi közösség önkénteseinek képzésein kiderült, hogy a legnagyobb kockázattal járó veszély gócpontja a település központjától mindössze 300 méterre elterülő három hektárnyi területet felölelő nádas.

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas a kísérleti projekt lezárulta előtt egy újabb támogatási kérelemmel fordult az osztrák, német és romániai Caritashoz, az előző kísérleti programra épülő terv célja, hogy a nádassal benőtt területet, amelynek közelében a település központja, az iskola, az óvoda és a templom található, zöldövezetté, parkká alakíthassák.

A projekt tevékenységeinek célja a lakosság életfeltételeinek javítása, azzal, hogy eltüntetik az évtizedek óta gondot okozó nádast, amely a veszély forrása, ugyanis:

– árvízveszéllyel fenyegeti a környező lakóházakat, kerteket, utakat nagy esőzések alkalmával,
– tűzveszélyes a környező házak és lakóik számára, különösen a nyári hónapokban, amikor a nád száraz és gyúlékony,
– fertőzésveszéllyel fenyeget a mocsaras nádasban tavasztól őszig a nagyszámú szúnyog miatt,
– és veszélyforrás amitta is, mert rögtönzött szeméttelepeket létesítenek a nádasban.

A projekt főbb tevékenységei:

– a lakosság figyelmének felkeltése a teremtett világ és környezetünk védelmének fontosságára (Tedd meg, amit tudsz a környezetedért, ne várj másra!)
– a nád kivágása és eltávolítása a területről
– a kialakult szeméttelepek felszámolása (gépezettel és önkéntesek hozzájárulásával) és a terep elsimítása
– a 400 méter hosszú esővíz-elvezető csatorna kimélyítése és tisztítása, amely a település szívéből vezeti el az esővizet a falu szélén lévő érig
– az új nádhajtások irtása, vegyszeres kezelése több alkalommal
– a terep kultiválása, előkészítő munkálatok 800 facsemete ültetéséhez, amelyre 2017 tavaszán kerül sor.

A projekt pénzügyi költségvetése 39 ezer euró (mintegy 12 millió forint). A tervezett projekttevékenységeket 2016. január 1-től 2017. június 30-ig kell megvalósítani.

A sajtótájékoztatón megköszönték Nagybecskerek polgármesterének a támogatást, amely a szükséges engedélyek beszerzése során nyilvánult meg.

A média jelenlétében ez alkalommal nyilvánosan megszólították a muzslyai Helyi Közösség Tanács tagjait, mind a 26 civil szervezet elnökét és nagyszámú tagságát, hogy vegyék ki részüket azokból a projekttevékenységekből, amelyekben nagyszámú önkéntesre lesz szükség. 

Csak összefogással, önkéntes munkával tudja egy közösség biztonságosabbá tenni környezetét. A projekt nem véletlenül kapta a Eunity nevet, amely szabad fordításban így hangzik: „Az egység a közösség ereje” – hangzott el. 

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
palmer-buckle-ghanai-ersek-kereszteny-europa-elarulja-keresztennye-lett-afrikat
Palmer-Buckle ghánai érsek: A keresztény Európa elárulja a kereszténnyé lett Afrikát!

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros, prímás meghívására érkezett Magyarországra április közepén. Országáról és az afrikai egyház helyzetéről kérdeztük.

15:11
a-karizmak-unnepen-hirdetik-meg-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-masodik-elokeszuleti-evet
A karizmák ünnepén hirdetik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus második előkészületi évét

Erdő Péter bíboros, prímás a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) második előkészületi évét május 21-én, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hagyományos pünkösdhétfői majálisán, a karizmák ünnepén hirdeti meg Budapesten, Máriaremetén.

09:02