Katolikus börtönpasztorációs találkozó Bécsben

Kitekintő – 2015. március 3., kedd | 19:10

A Katolikus Börtönpasztoráció Nemzetközi Bizottsága (ICCPPC) európai régiója találkozót tartott Bécsben február 22. és 25. között – tájékoztatta szerkesztőségünket Takács Péter börtönlelkész.


A bizottság részt vevő tagjai áttekintették az egyes országok büntetés-végrehajtásának helyzetét és a börtönlelkészi szolgálat nehézségeit és reményeit. Foglalkoztak többek között a katolikus börtönlelkészek más felekezetű börtönmissziós társaságokhoz való viszonyával, az iszlám térnyerésével és az utógondozás fontosságával. A találkozón részt vett Franz Scharl, a bécsi egyházmegye segédpüspöke.

Megállapodtak, hogy Ferenc pápa 2014. október 23-án, a Nemzetközi Börtönjogi Szövetség delegációja előtt elhangzott beszéde alapján állásfoglalást adnak ki a halálbüntetés, a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés (a Szentatya szavaival: „a rejtett halálbüntetés”) és a túlzott ideig tartó előzetes letartóztatás kérdésében.

Európában sok egyházmegye célja, hogy a területén lévő büntetés-végrehajtási intézetekben biztosítsák az ott fogva tartott katolikus hívek lelkigondozását, és legalább havonta egy alkalommal legyen lehetőségük szentmisén is részt venni.

A bizottság a Papi Kongregáción belül működik, és egyik célja, hogy felhívja az egyház figyelmét a fogvatartottak emberi mivoltára és lelki szükségleteire.

Az egyház küldetésénél fogva a kiengesztelődés szolgálatában áll, így vesz részt a társadalmi reintegráció szolgálatában. A fogvatartottak szívét Jézus Krisztushoz téríteni, őket családjukkal, közvetlen környezetükkel és bűncselekményük áldozatával megbékíteni, a szabadulás után egy új életet felépíteni mind része a Krisztus által megkívánt irgalmasságnak: „Börtönben voltam, és meglátogattatok”. Az egyház, az ebben a szolgálatban részt vevő papok és világi önkéntesek lehetnek a híd, mely a társadalom és annak számkivetettjei közti szakadékon átível.

Fotó: Robert Friskovec

Magyar Kurír