A katolikus egyház gyűjteményi intézményeinek szakmai konferenciája Budapesten

Kultúra – 2014. november 27., csütörtök | 17:09

Az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ szervezésében került sor az egyházi múzeumok őszi konferenciájára november 25-én, kedden – tájékoztatta szerkesztőségünket Bodnár Boglárka, az OKGYK munkatársa.


Varga Lajos váci segédpüspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója köszöntőjét követően Sz. Fejes Ildikó, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője ismertette az egyházi gyűjteményeket érintő törvényeket. Előadásában kiemelte, a törvények a múzeumok legfontosabb feladatait segítik és támogatják: a kulturális javak tudományos feldolgozását, nyilvántartását, dokumentálását, megőrzését és bemutatását. Magyarország európai uniós csatlakozásával a hazai múzeumok életében elindult egy átalakulási folyamat, amely a múzeumpedagógai foglalkozások keretében a fiatalok, a múzeumandragógia révén pedig – az élethosszig tartó tanulás jegyében – a felnőttek számára szeretné vonzóvá tenni a múzeumok látogatását.

Az egyházi gyűjteményeknek a világi törvények mellett meg kell felelniük az egyházi előírásoknak is. Lieber M. Katalin váci egyházmegyei bíró elmondta, nincsenek önálló egyházi törvények az egyházi gyűjteményekre vonatkozóan, de a latin és a keleti kódex is kitér az egyházi javak megőrzésére. Ezek a javak két csoportba sorolhatók: a szakrális használatból kikerült, valamint a művészeti, történeti vagy anyagi szempontból kiemelkedő tárgyak.

Az egyházi gyűjteményeknek a világi törvények mellett az egyházi előírások betartásával, az egyház pasztorális tevékenységéhez illeszkedve kell működniük. A Szentszék 1988-tól ad ki dokumentumokat az egyházi kulturális javak megőrzéséről. 1993-tól az Egyházi Kulturális Javak Pápai Bizottsága részletes irányelvekkel ad útmutatást.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2009-ben rendeletet bocsátott ki a muzeális intézmények szakfelügyeletéről. Varga Noémi, az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának múzeumi referense a szakfelügyelet munkáját mutatta be, mely az egyházi gyűjteményeket is érinti. Céljuk, hogy 2016-ig valamennyi magyarországi muzeális intézményt megkeressék, és felülvizsgálják, hogy tevékenységük mennyiben felel meg a törvényi szabályozásnak. A főosztály munkatársai a szakfelügyeletben nagy súlyt fektetnek arra is, hogy tanácsokkal, javaslatokkal segítsék a közgyűjtemények munkáját.

Az 1875-ben alapított Keresztény Múzeum igazgatója, Kontsek Ildikó fotókkal gazdagon illusztrált előadásában mutatta be az intézmény nyilvántartási gyakorlatát a kezdetektől. Előadásából kiderült, hogyan erősíti egymást a régi és az új gyakorlat párhuzamos léte, melynek nyoma a tárgyakon is látható.

Végül Varga Lajos igazgató mutatta be az OKGYK tevékenységét, mely az egyházmegyei gyűjtemények szakmai munkáját, továbbképzését segíti. Kapcsolatot tart az egyházi gyűjtemények között, valamint közvetítő szerepet tölt be a gyűjtemények és a püspöki konferencia között. Az OKGYK az egyházi gyűjteményekre vonatkozóan magáénak vallja az Egyházi Kulturális Javak Pápai Bizottsága iránymutatását: „Isten egész népe, de különösképpen a tevékenységet vállalók (laikusok és egyháziak), pasztorális területen vegyék figyelembe az Egyház hatalmas történelmi-kulturális-művészeti örökségét.”

Fotó: OKGYK

Magyar Kurír