A Keleti Egyházak pátriárkái: állítsák le az Iszlám Állam gyalázatos tetteit!

Kitekintő – 2014. augusztus 31., vasárnap | 15:33

A Keleti Egyházak pátriárkái és vezetői augusztus 27-én nyilatkozatot tettek közzé összejövetelük után, amelyet a Bejrúttól északra, 25 km-re lévő Bkerkében tartottak. A nyilatkozatban elítélik az Irakban kikiáltott Iszlám Állam bűntetteit, amelyeket az emberiség, a keresztények, a jazidik és más kisebbségek ellen követtek el. A Vatikáni Rádió írása.

A Fides missziós hírügynökség szerint a pátriárkák hangsúlyozzák, hogy a keresztény jelenlétet több országban veszély fenyegeti, különösen Egyiptomban, Szíriában és Irakban.

A keresztények ezekben az országokban gyűlölet-bűncselekmények és agressziók áldozatai. Arra kényszerülnek, hogy elhagyják hazájukat, ahol több mint ezer éve állampolgárokként élnek. Az iszlám és arab társadalmakat így megfosztják emberi, kulturális, tudományos, gazdasági és nemzeti gazdagságuktól.

A pátriárkák emlékeztetnek arra a nagy katasztrófára, amely az iraki keresztényeket, valamint jazidikat és egyéb kisebbségeket sújtja, Moszulban és a ninivei síkság 13 falujában. Miután 120 ezer embert exodusra kényszerített az Iszlám Állam (arabul Daech); megrongálta a templomokat, mecseteket és kegyhelyeket, lerombolta azoknak az otthonát, akik Erbil és Dohuk kurd városokban találtak menedéket. Erbil 60 ezer, Dohuk pedig 50 ezer személyt fogadott be.

A pátriárkák köszönetet mondanak mindazoknak, akik humanitárius segítséget nyújtanak a kitelepítetteknek, és határozott intézkedéseket sürgetnek. Állítsák le az Iszlám Állam gyalázatos tetteit! – mondják. Külön felhívják az iszlám intézményeket: ítéljék el az Iszlám Államot és a hozzá hasonló csoportokat, amelyek tetteikkel jelentős mértékben károsítják a világban az iszlámról alkotott képet.

A Keleti Egyházak pátriárkái és vezetői találkoztak Gabriele Caccia érsekkel, bejrúti apostoli nunciussal, valamint az USA, Oroszország és Nagy-Britannia nagyköveteivel, továbbá az ENSZ-főtitkár libanoni képviselőjével, Franciaország és Kína nagykövetségeinek első tanácsosaival.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria