A keleti rítusú katolikus egyházak püspökeinek tanácskozása Ukrajnában

Kitekintő – 2014. október 21., kedd | 17:58

Október 23. és 26. között az ukrajnai Lembergben (Lviv) találkoznak az európai keleti rítusú katolikus egyházak püspökei. Az éves tanácskozásról a CCEE sajtóközleménye tájékoztat.

Szvjatoszlav Sevcsuk, Kijev-Halics érseke meghívására Lembergben (Lviv) tartják éves találkozójukat az európai keleti szertartású katolikus egyházak ordináriusai. A helyszín kiválasztását az indokolja, hogy idén huszonöt éve ismerték el hivatalosan az ukrán görögkatolikus egyházat.

A megbeszélések témája a keleti katolikus egyházak küldetése és szerepe az ökumenikus mozgalomban és az európai társadalomban. A felszólalók között lesz Dimitriosz Szalakhasz érsek, a görögországi bizánci rítusú katolikusok apostoli exarchája és Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök. Borisz Gudzsák, a Franciaországban élő bizánci rítusú ukrán hívek apostoli exarchája vezetésével arról tanácskoznak majd a püspökök, hogyan változott az egyházak szerepe az ukrán társadalomban a görögkatolikus egyház hivatalos elismerésétől kezdve a Majdan téren elkezdődött forradalomig.

A tizennégy keleti rítusú katolikus egyházat képviselő püspökök a négynapos tanácskozás idején ellátogatnak az Ukrán Katolikus Egyetemre, valamint találkoznak Lemberg (Lviv) polgármesterével, Andrij Szadovijjal is. Október 25-én, szombaton az operaházban ünnepélyes szertartás keretében emlékeznek meg az ukrán görögkatolikus egyház hivatalos elismeréséről, átadják a Boldog Omeljan Kovc vértanúról elnevezett díjat, és megnyitják az Andrej Septickij-emlékévet. Andrej Septickij Lemberg (Lviv) metropolitája volt 1900 és 1944 között.

A találkozót az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) védnökségével rendezik meg. A megbeszéléseken részt vesz Cyril Vasil’ érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára és Michel Remery, a CCEE főtitkárhelyettese.

Fotó: CCEE

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria