A keményszívűség veszélyére figyelmeztetett a pápa

Ferenc pápa – 2014. május 13., kedd | 17:23

Isten dolgait nem lehet pusztán az értelemmel megérteni, meg kell hozzá nyitni a szívet a Szentlélek előtt. Ezt a megállapítást tette a pápa a Szent Márta-Házban május 13-án, kedden bemutatott szentmiséje során – írja a Vatikáni Rádió.

A Szentatya kiemelte, hogy a hit Isten ajándéka, de nem lehet megkapni, ha Isten népétől, az egyháztól elszakadva élünk.

A napi olvasmányok két embercsoportot állítanak elénk. Az első olvasmányban (ApCsel 11,19-26) vannak azok, akik szétszóródtak az István meggyilkolása után kitört üldözések során. Az evangélium magjával együtt szóródtak szét és elvitték azt mindenhová. Először csak a zsidóknak hirdették az Igét. Majd egyesek közülük, akik eljutottak Antióchiába, a görögökhöz is beszéltek. Így lassanként megnyitották a kapukat a görögök és a pogányok előtt is. Ahogy elérkezett a hír Jeruzsálembe, elküldték Barnabást Antióchiába, hogy „ellenőrző látogatást” tegyen. Mindenkit öröm töltött el, mert nagy tömeg csatlakozott az Úrhoz.

Nem mondták, hogy először a zsidókhoz, majd a görögökhöz, a pogányokhoz és a többiekhez mennek el. Hagyták, hogy a Szentlélek irányítsa őket. Engedelmeskedtek a Szentléleknek. Majd az egyik dolog követte a másikat, és végül megnyitották a kapukat mindenki előtt: a pogányok előtt is, akik a szemükben tisztátalanok voltak. Ez az első csoport, amely engedelmeskedik a Szentléleknek. Alkalmanként a Szentlélek erős tettekre ösztönöz bennünket, mint Fülöp esetében, hogy keresztelje meg az etióp minisztert, vagy Pétert, hogy keresztelje meg Kornéliuszt.

Más alkalmakkor a Szentlélek arra hív, hogy hagyjuk magunkat általa irányítani, ne álljunk ellen. A Szentlélek cselekszik az egyházban, mindennapi életünkben. Valaki azt mondhatná nekem: „Sosem láttam ezt.” „Figyeld meg, mi történik, mi jelenik meg a gondolataidban és a szívedben. Jó dolgok? Akkor a Szentlélek hív téged, hogy azon az úton haladj. Ehhez a Szentlélek iránti engedelmességre van szükség” – válaszolt a képzeletbeli megállapításra a pápa.

A második csoport, amelyet bemutatnak az olvasmányok (Jn 10,22-30), az „értelmiségiek”, akik Jézushoz lépnek a templomban. Ők a „jogdoktorok”. Jézusnak mindig problémája volt velük, mert sosem értették meg. Mindig ugyanazt hajtogatták, mert azt hitték, hogy a vallás pusztán az értelem, a jog kérdése. Számukra az volt fontos, hogy betartsák a parancsolatokat és semmi más. Nem képzelték el, hogy létezik a Szentlélek. Kikérdezték Jézust, vitatkozni akartak. Minden a fejükben, az intellektusukban volt. Az ilyen emberekben nincs szív, nincs szeretet és szépség, nincs harmónia. Olyan emberek, akik csak magyarázatokat akarnak.

Akkor magyarázatot adsz nekik, de mivel nem győzted meg őket, visszatérnek egy másik kérdéssel. És így megy ez körbe-körbe… Így forogtak körbe Jézus körül egész életében mindaddig, amíg sikerült megfogniuk és megölni őt! Ők nem nyitják meg szívüket a Szentléleknek! Azt hiszik, hogy Isten dolgait megérthetik pusztán az eszükkel, a gondolatokkal, saját ötleteikkel. Büszkék: azt hiszik, mindent tudnak. És azt gondolják, hogy ami nem fér be intelligenciájukba, az nem igaz. Életre kelthetsz egy holtat előttük, akkor sem hisznek! – nyomatékosította a pápa.

Jézus túllép ezen és egy nagyon erős megállapítást tesz: „ti nem hisztek, mert nem vagytok az én juhaim közül valók”. Nem hisztek, mert nem Izrael népéből valók vagytok. Kiléptetek közülük. Az értelem arisztokráciájában vagytok. Ez a viselkedésmód bezárja a szívet. Ők megtagadták népüket – fogalmazott Ferenc pápa.

Ezek az emberek elszakadtak Isten népétől és ezért nem tudtak hinni. A hit Isten ajándéka! De csak akkor érkezik el, ha népéből való vagy. Ha az egyházban vagy, segítenek a szentségek, testvéreid és a közösség. Ha hiszed, hogy ez az egyház Isten népe. Ezek az emberek csak a saját dolgaikban hittek és ennek következtében egy parancsolatokból álló rendszert építettek, amelyek elüldözték az embereket, nem hagyták, hogy belépjenek az egyházba, a nép közé. Nem tudtak hinni! Ez a Szentléleknek való ellenállás bűne – mutatott rá a pápa.

Két csoport áll előttünk. Az egyik a kedves, alázatos, a Szentlélekre nyitott, és a másik, amely büszke, önelégült, beképzelt, a néptől elszakadt, az értelem arisztokráciája, amely bezárta a kapukat és ellenáll a Szentléleknek. Ez nem önfejűség, annál több: keményszívűség! És ez veszélyesebb. E két csoportra tekintve a pápa így imádkozott: kérjük az Úrtól, hogy adja meg a Szentléleknek való engedelmesség kegyelmét, hogy előre tudjunk haladni az életben, hogy kreatívak, örömteliek legyünk, mert a másik csoport nem volt az. És amikor túl sok komolyság van, akkor ott nincs jelen a Szentlélek. Kérjük tehát az engedelmesség kegyelmét és hogy a Szentlélek segítsen megvédeni magunkat a másik rossz lélektől, amely az önelégültség, a büszkeség, a beképzeltség lelke és a szív bezárása a Szentlélek előtt – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Magyar Kurír