KÉSZ-előadás Körmenden a kanadai egyházról

Kishírek – 2015. május 20., szerda | 18:00

„Tanuljunk-e a tengerentúl egyházától?” – ezzel a címmel tartott előadást Kürnyek Róbert zalaegerszegi plébános május 19-én a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége körmendi szervezetének rendezvényén. A Szombathelyi Egyházmegye beszámolóját közöljük.

Kürnyek Róbert, a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-plébánia plébánosa személyesen is érintett az előadásában felvetett kérdésben, hiszen 2010 és 2013 között három évet töltött el Kanada fővárosában, Ottawában, ahol doktori szemináriumot hallgatott és az ottani magyarok lelkipásztoraként tevékenykedett.

Előadása kezdetén arra hívta a hallgatókat, hogy ne szélsőségesen közeledjenek Észak-Amerika kultúrájához, hanem kritikával nyissanak feléje, és őszintén gondolkodjanak el azon, hogy mit is tanulhatunk az ott élő emberektől, és vizsgálják meg, hogy az ott játszódó folyamatok mennyire érintenek és érinthetnek minket a jövőben.

A plébános először felvázolta Kanada földrajzi, szociológiai és vallási sajátosságait. Rámutatott: a kanadai egyházban fontos a közösséghez való tartozás, a vallás és az imádság jelen van a hétköznapokban és a közéletben is, valamint intenzív önkéntes munka jellemzi a plébániai életet. Az előadó említést tett ugyanakkor a nagyfokú tolerancia káros hatásairól, a szekták okozta kihívásokról, melyekkel a történelmi egyházak szembesülnek. Kürnyek Róbert kitért arra is, hogy a kanadai magyar közösségek mennyire szolidárisak anyaországi testvéreikkel szemben, és milyen erős a közösségi életük, amelyben a hit nem egyszer eszköznek tűnik a magyarságtudat megőrzésében.

Végül három pontban foglalta össze az előadó azokat az értékeket, amelyeket el lehet tanulni a tengerentúl egyházától: merjünk büszkék leni a hitünkre, tegyünk a közösségi életért, legyünk kreatívak az evangelizációban.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria