A keresztények visszatérése fontos Irak újjászületéséhez – Káldok püspöki szinódusa Bagdadban

2018. augusztus 14. kedd, 18:26

Bagdadban augusztus 7. és 13. között tartották Louis Raphaël Sako bíboros, a babiloni káld egyház pátriárkája vezetésével a káldok püspöki szinódusát – tájékoztatott az AsiaNews katolikus hírügynökség.

A káld katolikus egyház püspökei Irakból, valamint a diaszpóra országaiból – Ausztráliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Európából, Iránból, Libanonból és Szíriából – érkeztek a tanácskozásra Bagdadba.

A szinódus résztvevői imádkoztak azért, hogy Szíriában, Jemenben és a Közel-Kelet minden más térségében véget érjen a háború. A püspökök megállapították: mindenki közös erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy a térség lakói végre „stabil és tartós” békében élhessenek. A Washington és Teherán közötti aggasztó feszültség megoldásához nem szankciókra, hanem diplomáciai lépésekre van szükség. A keresztények visszatérése és az újjáépítés alapvetően szükséges Irak újjászületéséhez.

Az iraki egyházi vezetők Irán és az Egyesült Államok vezetőihez fordultak, mivel az iráni elnök, Hasszán Rohani szerint a két ország között „pszichológiai háború” dúl, egyre nagyobb feszültséget okozva. Ennek fokozódása az egész térség biztonságára kihatna. Nyilatkozatukban a püspökök arra szólították fel Teheránt és Washingtont, hogy a párbeszéd, a diplomácia útját válasszák a problémák megoldására. A büntető intézkedések, rendelkezések pusztán a polgári lakosságot sújtják. Az erőszak árát mindig csak „az ártatlanok” fizetik meg, mint ahogy ez Irakban történt tizenhárom éven át, amíg a szankciók érvényben voltak. „Háborúk és szankciók csak negatív eredményeket hoznak” – figyelmeztettek a főpásztorok.

Az iraki püspökök a szinódus során Sako pátriárka vezetésével elemezték hazájuk helyzetét és a helyi keresztény közösség életkörülményeit. Az Iszlám Állam okozta dráma után a közelmúltban megkezdődött az újjászületés lassú folyamata. Az iraki egyház ismételten leszögezte, hogy támogatja mindazokat, akik a nemzet egységének megerősítésén munkálkodnak.

A bagdadi szinóduson részt vevő püspökök arra buzdították a politikai vezetőket, hogy közösen harcoljanak a korrupció ellen; szilárdítsák meg a gazdaságot, és teremtsenek minél több munkahelyet, különös tekintettel az új nemzedékekre. Alapvető fontosságú, hogy erős nemzeti kormányt hozzanak létre, amely minden állampolgárt az egyenlőség, a szabadság, a demokrácia és a pluralizmus tiszteletben tartása jegyében kezel.

A megalakuló kormányzat feladata továbbá, hogy a nemzetközi közösség támogatásával biztosítsa a kitelepített családok visszatérését, gondoskodjon a lakások, az infrastruktúrák helyreállításáról. Az iraki egyház nem leplezi félelmeit az ország és a térség jövőjét illetően, túl azokon a problémákon, amelyekkel a diaszpórában élő káld híveknek kell szembenézniük. Ezért az első feladat az, hogy biztosítsák minél nagyobb számban a kitelepítettek visszatérését a Ninivei-fennsíkra, amely az ország keresztény többségű térsége. Ez a kiindulási pont a biztonság megerősítéséhez és a lelkipásztori, szociális és humanitárius tevékenységek növeléséhez. 

A hívek tegyenek tanúságot „türelemről és állhatatosságról”, életben tartva a hitet és a reményt – fogalmaztak a káld püspökök, akik üzenetük végén kifejezték jókívánságaikat muszlim testvéreiknek az Íd al-Adhára, azaz az áldozati ünnep alkalmából. Ez az iszlám egyik fontos ünnepe, melyet annak emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek, és ráirányítja a figyelmet az Isten akaratának való teljes engedelmességre. Idén augusztus 21-én ünneplik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Asianews.it

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00