A kipróbált hit otthona – Bővül a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthon

2018. június 22. péntek 12:48

Letették június 20-án a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Gondozóotthon új szárnyának alapkövét. Az 1,07 milliárd forintos fejlesztés várhatóan 2019 augusztusára, Szent Lőrinc ünnepére készül el.

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthon jelenleg két telephelyen működik. A belvárosi Prohászka Otthonban az ellátás körülményeinek fejlesztése érdekében az otthont, annak lakóit és az ellátó személyzetet jövőre átköltöztetik egy új szárnyba, amelyet a cserkúti telephelyen építenek. A fejlesztés célja, hogy az új szárny létrehozásával jelentősen, 3000 négyzetméterrel növekedjen az intézmény alapterülete, és a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a bentlakók számára.

Az építkezés már megkezdődött. Az ünnepélyes alapkőletételkor Udvardy György pécsi megyéspüspök kiemelte, hogy az idősek kipróbált hitét meg kell becsülni. „Megszoktuk, hogy az egyházak iskolákat, óvodákat építenek. Amikor azonban az élet meggyengül, gondoskodást kíván, ezért az ember az üdvösség háza kell, hogy legyen, tehát az idősek méltó ellátásáról is gondoskodunk. A beruházással a bentlakók rokonainak megnyugvást adhatunk, hogy szeretteik jó helyen töltik mindennapjaikat.” A főpásztor az alapkőben elhelyezett időkapszulába egy bronz krisztogramot tett, ezzel is utalva a vallás ősi alapjaira Pécsett.

Szűcs Attila András, a Szent Lőrinc Gondozóotthon igazgatója úgy fogalmazott: „egy álmunk válik valóra”. A Prohászka Otthon történetének ismertetését követően az intézményvezető elmondta, hogy az új épületben az időskori demenciában szenvedőknek kényelmes otthon és szakmailag magas színvonalú gondozásra alkalmas terület létesül. Szűcs Attila András nagyanyja hadirokkant-igazolványát helyezte el az időkapszulában, hangsúlyozva, hogy az ő hatására alakult ki benne az idős emberek iránti szolidaritás és empátia.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az eseményen az időskori boldogságról szóló kutatások eredményei közül az egyént körülvevő támogató közösségek fontosságát emelte ki. „Ha van kire támaszkodni, akkor valóban boldogok tudunk lenni, hiszen biztos talaj van a lábunk alatt. Azok a csoportok, amelyek boldognak vallják magukat, bizonyítottan rendszeresen imádkoznak, az átlagnál magasabb a hitbeli elkötelezettségük.” Az államtitkár egy családi fényképet helyezett el az időkapszulában, amely fiát és nagyapját ábrázolja, jelképezve ezzel a fiatal és az idős generáció közötti kapcsot.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle