A Kolumbusz Lovagok hárommillió dollárt adományoznak az erbili keresztény menekülteknek

2018. augusztus 12. vasárnap 15:26

Válaszként Ferenc pápa felhívásaira a világ legnagyobb katolikus segélyszervezete hárommillió dollár elkülönítéséről döntött a közel-keleti keresztények megsegítésére a Kolumbusz Lovagok augusztus 7. és 9. között Baltimore-ban tartott kongresszusán – írja a L'Osservatore Romano vatikáni napilap.

Az adomány kétharmadát lakóépületek építésére fordítják menekültek számára Irakban. A pénzösszeg azért vált elérhetővé, mert 2017-ben rekord méretű felajánlások gyűltek össze a szervezetnél. 185 millió dollárt költöttek jótékonyságra, amely 5 százalékkal növekedett az előző évhez képest. A lovagok 75,6 millió munkaórát ajánlottak fel, ami félmillióval emelkedett, és az egyes tagokra lebontva 39 órával többet jelent.

„Folytatjuk az életek megváltoztatását, ezáltal a történelem megváltoztatását” – nyilatkozta Carl Anderson főlovag. Elmondta: a mostani adománnyal lehetővé válik a McGivney-ház befejezése Erbilben, ahol egy 140 lakásból álló társasházat építenek szír és káld rítusú katolikus családoknak. A projekt befejezéséhez olyan alapvető szolgáltatások biztosítására van szükség, mint a víz, elektromos áram és légkondicionálás.

2014 óta a Kolumbusz Lovagok által a keresztény menekültek megsegítésére létrehozott alap több mint 19 millió dollárt fordított a közel-keleti régióra. A szervezet tavalyi kongresszusán elhatározták az iraki keresztény város, Karamles újjáépítését, amelyet az Iszlám Állam pusztított el. „Iraki tevékenységünk a szolidaritás és a remény üzenetét hordozza, vagyis hogy: ma egy keresztény közösség sem sziget. Minden keresztény része a kontinensnek” – fogalmazott a főlovag. – Minden keresztény Krisztus testének tagja. Egy keresztényt sem hagyott magára az Úr, és egy keresztényt sem szabad magára hagynunk.”

Carl Anderson főlovag bejelentette, hogy egy általános iskolát is építenek Baltimore-ban, amelynek érseke a Kolumbusz Lovagok főkáplánja. Az amerikai kereszténység bölcsőjének tekintett város iskolájában ötszáz diáknak biztosítanak majd helyet. A kezdeményezés Elizabeth Ann Seton, az Egyesült Államok első szentjének művét hivatott szolgálni, aki a szegények nevelésének apostola volt. Anderson kifejtette: az amerikai plébániai iskolák hagyománya közvetlenül a szent nevéhez kötődik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00