A krakkói Szent II. János Pál-templom várja a magyar zarándokokat

Kultúra – 2015. június 22., hétfő | 20:06

Június 25-én 10 órakor szentmisét mutatnak be Krakkóban, a Szent II. János Pál-templomban az ötödik Fekete Madonna-zarándoklat részeként. A szentmisén részt vesz Stanisław Dziwisz bíboros.

A Szent II. János Pál-templomot 2013. június 23-án szentelte fel II. János Pál pápa volt titkára, Stanisław Dziwisz krakkói érsek. A templom a „Ne féljetek!” II. János Pál Központ épületegyüttesének része.

A templom alaprajza nyolcszögletű. A ravennai bizánci stílusú szentélyek, főként a Szent Vitalis-templom építészeti megoldásait idézi. Az 1974-ben született krakkói építész, Andrzej Mikulski tervezte, akinek több helyi egyházi épület újjászületése köszönhető. (Diplomamunkáját, a krakkói domonkos kolostor felújítási terveit 2000-ben Az Év Diplomája Díjjal jutalmazták.)

Az épület két szintből áll: az Ereklyék templomából (altemplom) és a felső templomból. Az épület mellett úgynevezett kilátótorony áll.

Az Ereklyék temploma

Nyolcszögletű tér, középpontjában az oltárral. E márványból készült oltár belsejében Szent II. János Pál pápa vérereklyéje található egy ampullában. A vért a Gemelli klinikán vették az egyházfő szervezetéből, néhány héttel halála előtt, egy orvosi vizsgálat során. Az oltár mellett egy másik ereklye: a pápa apostoli keresztje áll. Az épületben további két ereklyét őriznek, a szent pápa két liturgikus ruhadarabját: mitráját és ornátusát. A nyolcszögletű térből oldalkápolnák, illetve imatermek füzére nyílik. E kápolnák egyikét, a Papi kápolnát (Kaplica Kapłańska) a krakkói királyi vár, a Wawel székesegyháza alatt található Szent Lénárd-kripta mintájára alakították ki. A Papi kápolnában helyezték el azt a kőlapot, amely a lengyel pápa sírjáról származik, a római Szent Péter-bazilikából. Az oldalkápolnákban két lengyel főpap sírja látható: Andrzej Maria Deskur (1924–2011) bíborosé, illetve az apai ágon magyar származású Stanisław Kazimierz Nagy (1921–2013) bíborosé.

A felső templom

Belseje szintén nyolcszögletű. A presbitériumot és a falakat mozaikok díszítik, melyeket egy szlovén jezsuita szerzetes, Marko Ivan Rupnik tervezett. A templom főbejáratának bronz ajtaján II. János Pál pápa alakja látható, valamint általa szentté avatott egyházi személyek.

* * *

A templom utcájának elnevezése a lengyel egyházfő jelmondata: Totus Tuus, vagyis Egészen a Tiéd.

A „Ne féljetek!” II. János Pál Központot 2011. június 11-én alapította Stanisław Dziwisz érsek. A „Ne féljetek!” jézusi felszólítás a lengyel társadalom számára külön jelentésréteggel gazdagodott, II. János Pál pápának köszönhetően. Beiktatásakor, a Szent Pétert téren 1978 októberében, majd első lengyelországi apostoli útjának nyitó napján, 1979. június 2-án Varsóban, az akkori Győzelem terén (ma Piłsudski tér) tartott szabadtéri szentmiséjén a homíliát e szavakkal kezdte: „Ne féljetek!” Egyes történészek szerint az európai kommunizmus bukása, az 1990-ben lezajlott rendszerváltás ezzel a pápai beszéddel kezdődött. Alátámasztja ezt Feliks Netz író, Márai Sándor első lengyelre fordítójának vallomása: „II. János Pál a rabság idején a lelki értelemben vett szabadságot adta. 1979-ben Varsóban a tengernyi ember előtt (a televízió kamerája szándékosan nem mutatta őket) azt mondta: »Ne féljetek!« Számunkra ott, abban a percben kezdődött a kommunizmus bukása. A pápa azt mondta: »Áradjon ki a Szentlélek, és újítsa meg a Földet! Ezt a földet!« Vagyis a lengyel szülőföldet – mindannyian így értelmeztük. És a Lélek kiáradt. S egy éven belül zászlót bontott a Szolidaritás mozgalom.”

A Szent II. János Pál-templom Krakkó déli peremén, a IX. kerületi Totus Tuus utcában található, a łagiewniki Isteni Irgalmasság-bazilikától déli irányban 800 méterre. Autóbusszal a városközpontból a 135-ös, illetve 504-es számú járattal közelíthető meg.

Zsille Gábor/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria