A lengyel katolikus egyház jelentést adott ki a kiskorúak elleni visszaélésekről

2019. március 25., hétfő | 12:15

A lengyel katolikus egyház március 14-én sajtókonferencia keretében tette közzé első átfogó jelentését a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekről – számolt be több katolikus médiumhoz hasonlóan a Cath.ch svájci katolikus hírportál is.

Az összesítés alapján 1990-től napjainkig, vagyis az elmúlt 28 évben 382 pap és szerzetes 625 fiatalt bántalmazott, akik közül 345 tizenöt év alatti gyermek. „Tudjuk, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa” – jelentette ki Adam Zak jezsuita pap, a püspöki konferencia által megbízott gyermekvédelemmel foglalkozó csoport koordinátora.

A lengyel katolikus egyház 2000-ben szembesült a szexuális visszaélések tényével, melyet sokáig egyes papok személyes deviáns problémájának, vagyis elszigetelt jelenségnek tartottak, s mindmáig nem rendelkeztek olyan átfogó számadatokkal, melyek a tettek nagyságrendjét mutatták volna.

Wojciech Polak, Gniezno érseke és Lengyelország prímása fájdalmát, szégyenkezését, valamint bűnbánatát fejezte ki. Véleménye szerint olyan megrázkódtatásról van szó, mely az egész egyházi közösséget megsebezte. A nyilvánosságra hozott statisztika szerint az áldozatok 58 százaléka fiú, 42 százaléka lány. A 362 megindított kánonjogi per háromnegyede már lezárult. A bűntettet bizonyítottan elkövetők 25 százalékát kizárták a klerikusi állapotból, a jogosan vádolt papok 40 százalékát vagy felfüggesztették a szolgálatvégzés alól, vagy eltiltották a gyermekekkel való foglalkozástól. A meggyanúsítottak 10 százaléka tisztázta magát.

Az esetek 42 százalékában maguk az áldozatok leplezték le zaklatójukat. A családtagok feljelentése az ügyek 21 százalékát teszi ki, a hatóságok jelzése az esetek 6 százalékára vonatkozik, a média révén a tettek 5 százaléka került napvilágra. A közzétett adatok az ország minden egyházmegyéjének és szerzetesközösségének kiküldött kérdőívre adott válaszok összegzéséből származnak. A felmérést a püspöki kar gyermekvédelemmel foglalkozó bizottsága végezte el.

Az 1990 előtti időszakra vonatkozó dokumentáció erősen hiányos. Adam Zak magyarázata szerint azért, mert az egyházmegyék a minél kevesebb „kényes dokumentum” megőrzésében voltak érdekeltek, hiszen tartottak attól, hogy a kommunista rezsim az Egyház ellen használja fel azokat.

A 38,4 millió lengyel állampolgárból 33 millió katolikus. Az ország püspöki konferenciája, mely az egyik legnagyobb a világon, 157 prelátust számlál tagjai között.

Fordította: Hantos-Varga Márta/Kaposvári Egyházmegye

Forrás: Cath.ch

Fotó: CNS

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle