A libanoni pátriárka Szaúd-Arábia és Irán megbékélését szorgalmazta

2016. február 29. hétfő 10:50

Béchara Boutros Raï libanoni bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája a Szaúd-Arábia és Irán közötti hatalmi harc elmélyülése ellen szólalt fel az arab államok legutóbbi, február 22-ei találkozóján. A főpap szerint diplomáciai úton kell megoldani a vitás kérdéseket.


A közel-keleti térségben betöltött politikai és vallási vezető szerepért folyó küzdelem Szaúd-Arábia és Irán között újra kritikus ponthoz érkezett. Béchara Boutros Raï libanoni bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája a konfliktus enyhítéséért emelt szót az Arab Liga tagországainak legutóbbi találkozóján, február 22-én. Libanon hagyományosan jó kapcsolatot ápol minden arab országgal, az Arab Ligában is fontos szerepet játszik, amint azt a maronita pátriárka beszédében kiemelte. Béchara Boutros Raï szerint a viszály megoldását politikai és diplomáciai úton kell keresni. Hasonlóan nyilatkozott Dzsebran Básszil libanoni külügyminiszter az arab államok találkozóján, és fellépett az Irán ellen tervezett határozat ellen.

Szaúd-Arábia és Irán évtizedek óta szemben áll egymással a Közel-Keleten betöltendő politikai és vallási hegemónia kérdésében. Szaúd-Arábia egy konzervatív szunnita iszlám királyság, mely ősidők óta szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal. Irán ezzel szemben síita iszlám köztársaság, mely egy nyugatellenes forradalom következményeként jött létre.

Egy másik nézet szerint az iráni–szaúdi rivalizálás nem vallási okokra vezethető vissza, hanem kizárólag politikai hatalmi törekvések eredményezték. Az 1979-es iráni forradalom óta Szaúd-Arábia aggódik Irán térnyerése miatt, a síita befolyás növekedésében pedig már saját biztonságának fenyegetését éli meg: Irán szövetségesei – Jemen, Szíria, Irak – által körülvéve a biztonsága miatt aggódik a királyi ház. Irán súlyának növekedését eredményezte továbbá az is, hogy az ország eleget tett a nemzetközi nukleáris megállapodásban előírt kötelezettségnek.

Mindkét ország folyamatosan azon munkálkodik, hogy szövetségeseket szerezzen az arab országok közül, és így növelje befolyását. A januári események következtében félő, hogy a két állam közti feszültség tovább mélyül. Január 2-án Szaúd-Arábiában negyvenhét embert végeztek ki terrorizmus vádjával. Az áldozatok közt volt egy síita hitszónok is, Nimr al-Nimr főpap. Ali Hámenei iráni ajatollah figyelmeztette a szaúdi politikusokat, hogy „isteni bosszúval” kell majd szembenézniük a főpap kivégzése miatt.

A két ország ellentéte tovább súlyosbítja a közel-keleti helyzetet: Szaúd-Arábiában egyre nagyobb táborra tesznek szert a dzsihadisták, a királyságnak szüksége lenne más arab országok támogatására az Iszlám Állam befolyásának visszaszorítására. A felek körül kialakuló szövetségesi front destabilizálja az amúgy is válságos helyzetű régiót. A hidegháborús feszültség enyhítése nélkül illuzórikus a Közel-Kelet válságának rendezése.

Forrás: Vatikáni Rádió, DGAP, Tagasschau.de

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
babel-balazs-tempfli-jozsef-puspok-emlekezete
Bábel Balázs: Tempfli József püspök emlékezete

Tempfli József nyugalmazott nagyváradi megyéspüspök május 25-én, hosszú betegség után, a szentségekkel ellátva elhunyt, végső nyugalomra május 30-án helyezték a nagyváradi székesegyház kriptájában. Tempfli József püspöktől Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek emlékező soraival búcsúzunk.

2016. május 30. hétfő
igy-unnepeltek-az-urnapjat-egyhazmegyeinkben
Így ünnepelték az Úrnapját egyházmegyéinkben

Krisztus testének és vérének főünnepét, vagyis Úrnapját, amelyet a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön ül meg a világegyház, Magyarországon a Szentháromság-vasárnapot követő vasárnapon ünnepeljük, amely idén május 29-re esett. Az alábbiakban hírt adunk az egyházmegyei ünnepi szentmisékről.

2016. május 30. hétfő