A libanoni pátriárka Szaúd-Arábia és Irán megbékélését szorgalmazta

2016. február 29. hétfő 10:50

Béchara Boutros Raï libanoni bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája a Szaúd-Arábia és Irán közötti hatalmi harc elmélyülése ellen szólalt fel az arab államok legutóbbi, február 22-ei találkozóján. A főpap szerint diplomáciai úton kell megoldani a vitás kérdéseket.


A közel-keleti térségben betöltött politikai és vallási vezető szerepért folyó küzdelem Szaúd-Arábia és Irán között újra kritikus ponthoz érkezett. Béchara Boutros Raï libanoni bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája a konfliktus enyhítéséért emelt szót az Arab Liga tagországainak legutóbbi találkozóján, február 22-én. Libanon hagyományosan jó kapcsolatot ápol minden arab országgal, az Arab Ligában is fontos szerepet játszik, amint azt a maronita pátriárka beszédében kiemelte. Béchara Boutros Raï szerint a viszály megoldását politikai és diplomáciai úton kell keresni. Hasonlóan nyilatkozott Dzsebran Básszil libanoni külügyminiszter az arab államok találkozóján, és fellépett az Irán ellen tervezett határozat ellen.

Szaúd-Arábia és Irán évtizedek óta szemben áll egymással a Közel-Keleten betöltendő politikai és vallási hegemónia kérdésében. Szaúd-Arábia egy konzervatív szunnita iszlám királyság, mely ősidők óta szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal. Irán ezzel szemben síita iszlám köztársaság, mely egy nyugatellenes forradalom következményeként jött létre.

Egy másik nézet szerint az iráni–szaúdi rivalizálás nem vallási okokra vezethető vissza, hanem kizárólag politikai hatalmi törekvések eredményezték. Az 1979-es iráni forradalom óta Szaúd-Arábia aggódik Irán térnyerése miatt, a síita befolyás növekedésében pedig már saját biztonságának fenyegetését éli meg: Irán szövetségesei – Jemen, Szíria, Irak – által körülvéve a biztonsága miatt aggódik a királyi ház. Irán súlyának növekedését eredményezte továbbá az is, hogy az ország eleget tett a nemzetközi nukleáris megállapodásban előírt kötelezettségnek.

Mindkét ország folyamatosan azon munkálkodik, hogy szövetségeseket szerezzen az arab országok közül, és így növelje befolyását. A januári események következtében félő, hogy a két állam közti feszültség tovább mélyül. Január 2-án Szaúd-Arábiában negyvenhét embert végeztek ki terrorizmus vádjával. Az áldozatok közt volt egy síita hitszónok is, Nimr al-Nimr főpap. Ali Hámenei iráni ajatollah figyelmeztette a szaúdi politikusokat, hogy „isteni bosszúval” kell majd szembenézniük a főpap kivégzése miatt.

A két ország ellentéte tovább súlyosbítja a közel-keleti helyzetet: Szaúd-Arábiában egyre nagyobb táborra tesznek szert a dzsihadisták, a királyságnak szüksége lenne más arab országok támogatására az Iszlám Állam befolyásának visszaszorítására. A felek körül kialakuló szövetségesi front destabilizálja az amúgy is válságos helyzetű régiót. A hidegháborús feszültség enyhítése nélkül illuzórikus a Közel-Kelet válságának rendezése.

Forrás: Vatikáni Rádió, DGAP, Tagasschau.de

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
jo-hir-gyermekre-vagyoknak
Akiknek a NaPro-módszer segített – Exkluzív interjú a Záhonyi házaspárral

A NaPro Technológia a gyermekre vágyó meddő párok számára nyújt természetes segítséget. Záhonyi Kata és Lajos is ezt az – Egyház által javasolt – eljárást választották, annak ellenére, hogy a próbálkozás nehéz évei alatt általában a mesterséges megtermékenyítés módszereit ajánlották nekik.

2017. szeptember 24. vasárnap
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

2017. szeptember 24. vasárnap