A londoni Globe Színház bemutatja a Hamletet a Vatikánban

2016. április 13. szerda 09:01

Április 13-án, szerdán a londoni Globe Színház „utazó előadása”, a Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából két évvel ezelőtt bemutatott Hamlet a vatikáni Palazzo della Cancelleria épületében kerül színpadra. A Vatikáni Rádiónak Paul Tighe püspök nyilatkozott az előadásról.

Az előadást Nagy-Britannia követsége a Pápai Kulturális Tanáccsal együtt szervezi, Shakespeare (1564–1616) halálának 400. évfordulója alkalmából.

A Hamlet-előadást mind ez idáig több mint 170 országban mutatták be, a társulat közel 300 ezer kilométert tett meg az elmúlt két év alatt, és az előadást 100 ezer ember látta.

Paul Tighe, a Kultúra Pápai Tanácsa titkára úgy nyilatkozott, hogy amikor a Szentszéket megkeresték a helyszínnel kapcsolatos felvetéssel, a kezdeményezést azonnal szívesen fogadták.

Ez lesz az első alkalom, hogy Shakespeare-darabot adnak elő a Vatikánban.

Azt gondolom, hogy Shakespare a nagy klasszikusok egyike – nyilatkozta Paul Tighe a Vatikáni Rádiónak, majd hozzátette, az angol drámaíró azok közé tartozik, akik közreműködtek az egész világ kultúrájának formálásában. Műve azokat az alapvető kérdéseket veti fel, hogy mit jelent embernek lenni, és mit jelent az az emberi „potenciál”, amely a nagyság elérésére törekszik még a tragédia közepette is, amikor az élet rossz irányba halad. Bár Shakepeare műve tematikájában nyíltan nem vallásos, mégis olyan kérdésekhez vezeti el a nézőket és olvasókat egyaránt, amelyek valamiképpen mégis vallási gyökerekkel rendelkeznek.

Olyan univerzális témákat hoz felszínre, amelyek, azt gondolom, még azok számára is, akik nem kifejezetten vallásosak, sőt, egyáltalán nem nyitottak a vallási kérdések iránt, szükségszerűen arra kötelezik a nézőket, hogy az élet tágabb értelemben vett értelméről és céljáról elgondolkodjanak – mondta Paul Tighe.

Shakespeare művei nem abból a szempontból lehetnek érdekesek vagy fontosak, hogy mit adnak a vallásos kultúra számára, hiszen ahogyan valós és igazi kérdéseket állítanak a középpontba, amelyek provokálnak, lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebbre menjünk; arra a pontra, ahol igazán elkezdhetünk a vallásról és a transzcendenshez fűződő viszonyunkról beszélni – fűzte hozzá a püspök.

A Kultúra Pápai Tanácsa titkára hangsúlyozta, hogy Shakespeare olyan egyetemes kérdéseket feszeget, amelyek szükségszerűen vezetnek el a hit kérdéseihez is.

Paul Tighe azt is hozzátette, hogy Shakespeare-t nagyban befolyásolta az a kultúra, amelyben alkotott, így meggyőződése szerint az angol drámaíró és költő mélyen vallásos volt: „Látásmódját keresztény hite alakította, az a meggyőződés, hogy létezik egy mindnyájunkról gondoskodó Isten.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(vb)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-falaidra-jeruzsalem-oroket-allitottam-szent-anyos-puspok-unnepe-tihanyban
„Falaidra Jeruzsálem, őröket állítottam…” – Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

A Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án a tihanyi bencések és az egyházközség hívei barátaikkal és vendégeikkel – pannonhalmi, győri és bakonybéli szerzetestestvéreikkel; csornai premontreiekkel és zirci ciszterciekkel, egyházmegyés paptestvérekkel, a veszprémi szeminárium elöljáróival és növendékeivel és a bencés öregdiákokkal.

16:02
emlekules-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere-budapesten
Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten

Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben.

13:15