A macedónnal együtt már 34 nyelven működik a Vatican News honlap

2019. április 11., csütörtök | 16:39

Egy hónappal azelőtt, hogy Ferenc pápa Észak-Macedóniába látogat, április 8-án elindult a Vatican News honlap macedón nyelvű változata. Így már 34 nyelven – melyek 12 különböző ábécéhez vagy írásrendszerhez tartoznak – működik a vatikáni hírportál.

Észak-Macedónia kétmillió lakosából alig húszezer fő katolikus, akiknek háromnegyede a bizánci rítust követi. A hívek ezentúl anyanyelvükön tájékozódhatnak Ferenc pápa tevékenységéről, az egyetemes Egyház eseményeiről; a vatikáni honlap hírt ad a helyi egyház életéről is. A Vatican News új aloldala a macedón helyi egyházzal együttműködésben valósult meg

Ferenc pápa alig egy hónap múlva, május 7-én látogat el Észak-Macedóniába. A szkopjei püspök, Kiro Sztojanov szerint a macedón Vatican News elindulása a pápalátogatás egyik korai gyümölcse.

*


A macedón honlap társszerkesztői:

balról Goce Kosztov atya, Jadranka Cadinovszka,
Dance Icheva és Goran Gogov

A Vatican News elődje, a Vatikáni Rádió honlapja olvasható volt macedón nyelven. A Ferenc pápa által 2015-ben elindított szentszéki kommunikációs reform keretében egy dikasztérium alá rendelték az eddig önállóan működő szentszéki kommunikációs egységeket: a Vatikáni Rádiót, a Vatikáni Televíziót, a L’Osservatore Romano vatikáni napilapot, a Szentszék sajtószolgálatát, a fotószolgálatot és a Vatikáni Könyvkiadót. A fejlesztések eredményeként mind több nyelven érhető el Vatican News honlap – magyar nyelven például 2018 májusától.

Andrea Tornielli, a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium főszerkesztője elmondta: „A kezdeményezés célja, hogy megújult és élőbb legyen a honlap. Sztojanov püspök és egy háttércsapat segítségének köszönhetően sikerült létrehozni a macedón nyelvű oldalt, ami sokat jelent majd a számbelileg ugyan apró, de annál élőbb és fontos katolikus közösségnek Észak-Macedóniában.”

A macedón katolikusok az ország lakosságának kevesebb mint egy százalékát teszik ki. Ferenc pápa nem sokkal megválasztása előtt leszögezte: „Az Egyháznak ki kell lépnie önmagából és a perifériák felé indulnia, nemcsak földrajzi, hanem egzisztenciális értelemben is.” Hűen a Vatikáni Rádió küldetéséhez, mely közel kilencven éve szól a világ minden hívőjéhez, a Vatican News most különböző nyelvű internetes oldalain keresztül terjeszti az örömhírt a Föld minden sarkán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle