A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése Afrikáért

2019. január 10., csütörtök | 12:56

Közös kutatási programokkal, konferenciák szervezésével segítik a magyar Afrika-kutatást, humanitárius és nemzetközi fejlesztési programok előkészítését – erről írt alá együttműködési megállapodást a közelmúltban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A PTE Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének részeként működik az egyetem Afrika Kutatóközpontja, melynek célja egy olyan kutatási potenciál kialakítása, valamint olyan szakemberek képzése, akik ismerik Afrika problémáit, lehetőségeit.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évek óta karitatív és szakmai kapacitásfejlesztési feladatokat lát el Afrika több országában, elsősorban a Szaharától délre. A segélyszervezet tevékenysége során olyan ismereteket szerez, melyek megosztása hozzájárulhat a pécsi kutatóközpont céljainak eléréséhez, de a kutatóközpont információi is segíthetik az MMSZ afrikai tevékenységét, a térségre jellemző társadalmi, gazdasági és geopolitikai problémák feltérképezését, hatékonyabb programok kidolgozását.

Az együttműködés kiterjed a közös kutatási tevékenységre, terepkutatásokra, új afrikai programok kidolgozására és indítására; gyakorlati és elméleti tapasztalatok megosztására, hazai és külföldi konferenciák szervezésére, valamint a kutatási eredmények közös publikálására, ismertetésére.

„Egyetemmel ez az első szerződésünk” – mondta az együttműködési megállapodás aláírását követően Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke a Pécsi Tudományegyetem televíziójának. Ismertette: a segélyszervezet  több mint két évtizede foglalkozik Afrika égető kérdéseivel; elsősorban a szubszaharai térség humanitárius katasztrófáit és elhúzódó válságait igyekeznek mérsékelni.

Tarrósy István, a pécsi Afrika Kutatóközpont vezetője, a hazai afrikanisztika megbecsült kutatója arról számolt be, hogy a PTE az egyetlen olyan magyar felsőoktatási intézmény, amely Afrika Kutatóközponttal rendelkezik. A központ tizenkét éve Afrika Tanulmányok címmel folyóiratot is ad ki. 2010 óta tartanak afrikanisztikai konferenciákat, az elmúlt években sok terepkutatásban nyert tapasztalatokat a PTE.

* * *

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vízügyi, szanitációs és higiénés fejlesztési (WASH) projekteket valósított meg – helyi kormányzati szervekkel, intézményvezetőkkel, nemzetközi és helyi karitatív szervezetekkel és egyházakkal együttműködve – Kelet-Afrika számos országában, Kenya fővárosában, Nairobiban és a tengerparti Mombasában, Uganda fővárosában, Kampalában és Tanzániában, Dar es-Salaamban; a nagyvárosok nyomortelepein segíti az ott élők méltóbb lakhatási körülményeinek megteremtését; komplex higiénés, szantiációs központokat hozott létre, melyek vécével, zuhanyzóval, legális és tiszta vízvételi lehetőséggel szolgálják a hátrányos helyzetű, elszigetelt nyomortelepeken élő, rászoruló emberek szükségleteit. A szeretetszolgálat projektjeinek elsődleges célja a gyermekek és a nők egészségének javítása, a csecsemőhalálozás csökkentése és a fertőző betegségek terjedésének megszüntetése. A szervezet négy WASH-létesítményt hozott létre a szubszaharai Afrikában, amelyek ivóvizet, higiénés szolgáltatást biztosítanak a szegregált telepeken, Kelet-Afrika világvárosainak általános és középiskoláiban.

Minthogy az ivóvizet kartelekbe tömörült szervezetektől kénytelenek beszerezni az ott élők, gyakran magasan a piaci ár felett, és a családok többsége nem képes megfizetni ezt, a központi vízművek rendszerére illegálisan csatlakozott, sérülékeny, házilag gyártott csöveken keresztül igyekeznek ivóvízhez jutni, ami a felhasználókhoz kerülve gyakran erősen fertőzött. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2013-ban komplex vízügyi, higiénés és szanitációs fejlesztési programokat valósított meg Ugandában Kampala hátrányos helyzetű közösségei számára, aminek köszönhetően az ott élő emberek tiszta ivóvízhez és alapvető higiénés szolgáltatásokhoz jutottak. A vízhez való hozzáférést egy 2500 literes betontározó biztosítja, mely az esővíz összegyűjtésére kialakított tetőszerkezetekről gyűjti a csapadékot. Kialakítottak két biolatrinát is, vízöblítéses toalettekkel kiegészítve, továbbá egy szennyvízelvezető csatornát és anaerob lebontású biogáznyerő és -feldolgozó egységet.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle