A málenkij robot áldozataiért mutattak be szentmisét Nagymaroson

2019. január 16. szerda, 17:16

Szentmise keretében emlékeztek meg a második világháború után szovjetunióbeli kényszermunkára hurcoltakról január 13-án, vasárnap a nagymarosi római katolikus templomban.

Az elhurcoltak tiszteletére hagyományosan minden év elején együtt rendezi meg három település – Kismaros, Zebegény és Nagymaros – a megemlékezést.

Idén január 11-én Varga Lajos váci segédpüspök mutatott be szentmisét a málenkij robot áldozataiért a nagymarosi római katolikus templomban.

A jelenlévőket Petrovics László, Nagymaros polgármestere köszöntötte. Áldást mondott Csuka Tamás nyugalmazott protestáns tábori püspök; megemlékező beszédet Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A szentmise után a Monsberger téren koszorúzással, majd a „Málenkij robot-emléktúra” résztvevőinek vetítéssel egybekötött beszámolójával ért véget a megemlékezés.

1944 őszétől csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról hadifogolyként vagy internáltként többéves kényszermunkára – akár negyedszázados száműzetésre – a Szovjetunióba. Az elhurcoltak közül 200 ezren soha többé nem tértek haza.

Nagymarosról, Kismarosról és Zebegényből 1945 januárjától vittek el embereket. A túlélők első csoportja csaknem egy évtizeddel később, 1953. november 25-én térhetett haza a táborokból.

Forrás és fotó: Dunakanyar Régió; Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő