A Mária-év keretében rendeztek tanulmányi vetélkedőt Marosvásárhelyen

Külhoni – 2015. április 19., vasárnap | 17:01

Április 11-én, szombaton került sor a Mária-évhez tematikusan kapcsolódó diákverseny ünnepi díjkiosztójára Marosvásárhelyen. A versenyről Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója számolt be. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség híradását olvashatják.

Tamási Zsolt, a verseny főszervezője elmondta, hogy a vetélkedő 6 megye tíz települése 33 iskolájának 613 diákját és 68 felkészítő tanárát, ezen kívül 34 kísérő tanárt, 33 zsűritagot, 16 szervező tanárt, valamint 28 önkéntes diákot mozgatott meg.

A résztvevők 12 művészeti területen, valamint különböző sportágakban mérték össze tudásukat. Fontos újítás volt az idén, hogy 5 szekcióban a távoli települések résztvevői is elküldhették alkotásaikat, így nem kellett személyesen Marosvásárhelyre utazniuk – emelte ki Tamási Zsolt. – Az úgynevezett passzív területek közé tartozott a rajz, a fotó, a plakát, a naptár és a dombormű. A másik hét területet a dramatizálás, a film, a tánc, a zene, a szavalat, a fogalmazás és a sport alkotta.

A verseny döntőjét a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Középiskolában tartották, amelybe az érdeklődők is bepillantást nyerhettek. A legtöbb pályamű a képzőművészet területéről érkezett, a mintegy 203 alkotást a zsűri 5 kategória szerint értékelte. A Mária-kultuszhoz kapcsolódó énekekkel és zeneművekkel induló versenyzők száma is elérte a 130-at – közölte a vetélkedő főszervezője.

A sport területén 50 méteres gyorsfutásban, kosárra dobásban és akadályokkal nehezített feladatsorban mérhették össze képességeiket a versenyzők. Az akadálypálya különlegességét az adta, hogy a versenyzőknek külön fel kellett készülniük a csíksomlyói Szűz Anya-szoborra vonatkozó ismeretanyagból, így tudták csak átadni a stafétát a versenytársaknak – mesélte a versennyel kapcsolatban Tamási Zsolt.

A verseny célkitűzésével kapcsolatban a főszervező kiemelte, hogy a pályamunkákkal nem annyira a tárgyi tudásra szeretnék helyezni a hangsúlyt, mint inkább a különböző készségek fejlesztésére. Mint elmondta, a vetélkedő másik erénye, hogy a versenyzők kétharmada részesül valamilyen elismerésben. Idén 370 tanulót részesítettek 1., 2., vagy 3. helyezésben, akiket az érem és az oklevél mellett a támogatók által felajánlott könyvjutalommal ajándékoztak meg.

Az idén hetedik alkalommal, a Gyulafehérvári Katolikus Főegyházmegye által szervezett kreativitásvetélkedőnek minden évben a Bolyai Farkas Közpiskola és a Deus Providebit Tanulmányi Ház ad otthont. Az idei versenyt is több alapítvány és magánszemély támogatta, úgy mint a Communitas Alapítvány vagy a TimKo cég. Tamási Zsolt az interjúban elmondta, hogy az idei díjakat az Art & Hobbi, a Maros Művészegyüttes, illetve a Talentum Alapítvány hozzájárulásával tudták átadni a nyerteseknek.

Fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria