A Mária Maratonról tartottak sajtótájékoztatót a Benczúr Házban

2016. február 23. kedd 15:25

Február 23-án a Mária Út Egyesület és médiapartnere, a Mária Rádió képviselői sajtótájékoztatón mutatták be az idén június 18. és július 10. között meghirdetett Mária Maraton elnevezésű rendezvényt, amely során ultramaratonisták és kerékpárosok teszik meg a Mariazell–Csíksomlyó-távolságot.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A sajtótájékoztatón többek között részt vett Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár, valamint Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is.

Elsőként Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke ismertette a közép-európai zarándokutat, melynek kelet–nyugati tengelye Mariazellt és Csíksomlyót, észak–déli tengelye pedig Częstochowát és Medjugorjét köti össze. Az egész Mária Út hazánkban 400 települést érint mintegy 4000 kilométeres útvonalon, amelyből 1400 kilométer készült el. A zarándokút nyolc országot köt össze, kapcsolatot teremtve az összes közép-európai Mária-kegyhellyel. Szabó Tamás kiemelte, hogy a személyes, lelki megújuláson kívül kulturális és gazdasági jelentősége is van a Mária Útnak, amely lehetővé teszi a Közép-Európa népei közötti békés kapcsolatot, illetve megteremti a vidéki térségek nyitását a világra, és ezáltal fellendülésüket.

A Mária Út Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra a cselekvési programra,  mely azt célozza, hogy a zarándokút minél több embert vonzzon a térségbe. Amint elmondta, szükség van a szolgáltatások fejlesztésére, zarándokházak és -központok építésére, illetve nagyszabású rendezvények szervezésére, mint amilyen az idén nyárra tervezett Mária Maraton is. Az egyesület célkitűzései között szerepel továbbá, hogy a zarándokút felkerüljön az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára, ami elősegítheti azt, hogy nemzetközi kulturális úttá váljon. Szabó Tamás hangsúlyozta, hogy az utóbbi harminc évben 40 százalékkal nőtt az európai zarándokok száma, és a tendencia szerint a Mária Út Magyarország számára százezer új látogatót és kétmillió vendégéjszakát jelenthet évente. Éppen ezért az egyesület különböző rendezvényekkel szeretné felhívni a figyelmet a zarándoklásra mint közös kultúrkincsre, többek között olyan programok szervezésével, mint amilyen az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap és a most bemutatott, első alkalommal megszervezett Mária Maraton is.

Szabó Tamás prezentációjában elmondta, hogy az idei első ultramaraton, amelyet a Mária Úton szerveznek, kísérleti jellegű: meghívásos alapon kértek fel sportolókat az 1300 kilométeres táv megtételére. Az egyesület célja, hogy 2017-től nyitottá tegye a Mária Maratont csoportos és páros indulók számára is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy idén ne lehetne csatlakozni a sportolókhoz. A táv egyes szakaszait futva és kerékpárral is meg lehet tenni egyéni szervezésben, a saját igényeknek és teherbírásnak megfelelően.


A sajtótájékoztatón Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita a kezdeményezés egyik egyházi védnökeként szólalt fel. Fabiny Tamás evangélikus püspök, Steinbach József református püspök és Székely János esztergom-budapesti segédpüspök nem tudtak részt venni a Mária Maraton bemutatásán, így gondolataikat Kocsis Fülöp tolmácsolta a sajtó képviselőinek és a jelen lévő vendégeknek.

Fabiny Tamás püspök üzenetében úgy fogalmazott, hogy a futás egyszerre jelent befelé fordulást és közösségi tapasztalatot is, hiszen szükségesek a csatlakozó társak is. Ez esetben felekezeti különbségekre való tekintet nélkül, mintegy egyházak közötti összefogásról beszélhetünk. A zarándoklat egy ősi, bibliai tapasztalatot fejez ki, hiszen az Ószövetségtől kezdve megjelenik a választott nép életében, és az Isten országa felé való folyamatos közeledés jele is.

Steinbach József üzenetében a futást mint az Istennel való kapcsolat egyik módját emelte ki, valamint azt, hogy az embert próbáló teljesítmények mindig a „többre” irányulnak, ami állandó hajtóerő. A református püspök húsz éven át maga is napi egy órát futott, amit a legintenzívebb pillanatai között tart számon. Steinbach József maratont is teljesített, így élményei közé tartoznak a futásban szerzett tapasztalatok.

Székely János püspök Kocsis Fülöp által tolmácsolt szavaiban a lelki megújulásra helyezte a hangsúlyt, amelyre Magyarországnak oly nagy szüksége van.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita személyes hangvételű felszólalásában elmondta, hogy ő maga is úton van lelki értelemben, és a zarándoklásnak nem más a lényege, mint a személyes istenkeresés, amely nélkül minden út kiüresedik. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma, amikor az egész világ úton van, nyüzsög, a turizmus hatalmas méreteket ölt, akkor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a mozgásnak és az úton levésnek mi az elsődleges célja. Erre mutat rá a Mária Maraton, amelyhez a metropolita kerékpárral csatlakozik majd a máriapócsi szakaszon.

A továbbiakban Dominus Ákos, a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja, Kanizsár István, a Bécs–Budapest Ultramaraton Kft. koordinációs és technikai igazgatója, valamint Frank Tibor, Veress Béla és Nádudvari Péter ultramaraton-futók mondták el, hogy miért csatlakoztak a Mária Maraton rendezvényhez, és mit jelent számukra a részvétel. Dominus Ákos gyakorló túrakerékpárosként kiemelte a zarándokút lelki megújuláshoz való hozzájárulásának jelentőségét, a közös összefogást egy szétdarabolt társadalmi struktúrában, de utalt arra is, hogy részvételükkel szeretnék felhívni a figyelmet a kerékpározás jelentőségére. Kanizsár István a Mária Maraton szervezésében segíti a Mária Út Egyesület munkáját, ennek kapcsán elmondta, hogy nemcsak a táv megtétele feltételez egyfajta fizikai, lelki és szellemi harmóniát, illetve teszi próbára az emberi teljesítőképességet, hanem az út sportszakmai oldala is jelentős kihívások elé állítja a szervezőket. Kiemelte, hogy szeretnének személyes kapcsolatokat kialakítani azokkal a helyi közösségekkel, falvakkal, amelyeket összeköt a maraton útvonala, hogy az emberek megértsék ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét. 


Frank Tibor harmincegy éve fut, olyan extrém helyszíneken teljesített különböző távolságokat, mint az Andok vagy a Szahara. Úgy fogalmazott, a futásban soha nem lehet megállni, és egy-egy verseny során az ember megtanulja azt, hogy az élet nehézségei miatt nem lehet eltántorodni a céltól. A futás nemcsak testi kihívást jelent, mellette szükséges a lelki béke és a szellemi frissesség is ahhoz, hogy valaki teljesíteni tudja az előtte álló távolságot. Az ultramaratonista hangsúlyozta, hogy a Mária Maraton az egység eszméjét hirdeti, amelyet faluról falura fognak továbbadni. Veress Béla úgy jellemezte a futást mint önismereti tréninggel összekötött „határfeszegetést”, amelyen keresztül másoknak is megmutathatóvá válik az, hogy nincs lehetetlen. Nádudvari Péter szerint a Mária Maraton egyfajta szemléletformálás. Az autista és értelmi fogyatékossággal élő gyermekekkel foglalkozó tanár hangsúlyozta, hogy amit mi megtehetünk (utalt a maraton teljesítésére), az nem természetes, hanem kiváltság, így morális kötelességünk ezzel a kiváltságunkkal másokat szolgálni. Nádudvari Péter a Mária Maratonon való részvételét a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központért ajánlja fel.

A jelenlévők kérdéseire válaszolva a sportolók a felkészüléssel kapcsolatban elmondták, hogy az ultrasport életmód, így kifejezetten nem lehet készülni egy ilyen hosszúságú távra, mint amilyen a Mariazell–Csíksomlyó-maraton. A napi edzések és az állandó versenyek már önmagukban a felkészülés részét képezik, amelyhez hozzátartozik a táplálkozás, a pihenés mértéke is. Az ezek közötti egyensúly megtalálása a lényeg – hangsúlyozták. A felkészülési idő is egyéni, amihez kitartás és akaraterő szükséges, de úgy vélték, pár éves futó múlt elengedhetetlen ennek a távolságnak a teljesítéséhez.

Fotó: Lambert Attila

Várkonyi Borbála/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00
ferenc-papa-az-ujsagiroknak-eleg-kizsakmanyolasbol-segiteni-kell-az-afrikaiakat-fejlodni
Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

2018. június 22. péntek