A megszentelt élet éve lezárása Mátraverebély-Szentkúton

Megszentelt élet – 2016. február 5., péntek | 13:39

A megszentelt élet évének lezárása alkalmából mintegy ötven szerzetes érkezett Mátraverebély-Szentkútra az esztergom-budapesti, a váci és az egri egyházmegyéből február 2-án. Horváth Olga kismarosi ciszterci apátnő tartott katekézist, a szentmisét Majnek Antal munkácsi megyéspüspök celebrálta.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendtagok számára tartott katekézisen Horváth Olga kismarosi apátnő az evangéliumi élet két típusát szemléltette. Ezek közül a szinoptikusok egyértelműen a küldés motívumára helyezik a hangsúlyt, míg János evangélista számára a „küldetés” a megmaradás: Benne maradni, az Ő szeretetében, elsajátítva Krisztus tekintetét, érzéseit és szívének gondolatait. A szerzetesnek tehát úgy kell küldetését megvalósítania, a perifériák felé indulnia, hogy megmarad Krisztusban – fogalmazott a ciszterci szerzetesnő.


A szentmise főcelebránsa Majnek Antal munkácsi püspök, ferences szerzetes volt, aki a szabadtéri oltárnál áldotta meg a gyertyákat, ahonnan a szent kapun áthaladva vonult a körmenet a bazilika szentélyébe. A püspök prédikációjában ugyancsak az evangéliumi élet jelentőségére hívta fel a rendtagok figyelmét: nem elég valamit meg nem tenni, elhagyni, hanem szükséges, hogy a nyolc boldogság áldásait kibontakoztassuk hivatásunk sokféle dimenziójában. A liturgiához mintegy száz hívő, köztük a különböző rendek világi, illetve harmadrendi tagjai is csatlakoztak. A szertartás során együtt imádkozták a magyar szerzetesség közös hálaadó imáját.

Hálát adunk Neked, Urunk, hogy Szent II. János Pál pápa a mai ünnephez kapcsolta a megszentelt élet világnapját.

Köszönjük, hogy Ferenc pápa megajándékozott minket a szerzeteséletünket megújító évvel, melyet most ünnepélyesen lezárunk. Dicsőítünk Téged, hogy a találkozások, közös munkálkodások, nagylelkű, találékony szolgálatok és testvéri imák által megújítottál minket, elmélyítetted kapcsolatunkat Veled, megnyitottad szemünket bennünk és közöttünk működő ajándékaidra, jelenlétedre. Áldunk Téged, hogy a bizalom útját járva az eltelt évben megtapasztaltuk csodáidat. Az irgalmasság szentévében hisszük, hogy életadó Szentlelked továbbra is vezeti és táplálja megújult életünket. Légy áldott mindenért. Ámen.

A délutáni szentségimádás alkalmával a szerzetes zarándokok megújították fogadalmaikat, és a Szűzanya oltalmába ajánlották hivatásukat.

 

A megszentelt élet évének egyik legnagyobb gyümölcse az volt, hogy a szerzetesi közösségek felismerték, különböző karizmákkal, adottságokkal és lehetőségekkel rendelkeznek, de ezeket a különbözőségeket megőrizve egy nagy családba tartoznak – emelte ki Horváth Olga kismarosi ciszterci apátnő.

Forrás és fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria