A Miskolci Egyházmegye visszatekintése a 2015-ös esztendőre

2016. január 4. hétfő 15:33

Mozgalmas évtől búcsúzik a Miskolci Egyházmegye. 2015-ben egyházmegyei rangra emelkedett a Miskolci Apostoli Exarchátus, több templom és intézmény megújult, és sok rendezvény zajlott le sikeresen. Az alábbiakban közreadjuk az elmúlt esztendő történéseinek rövid összefoglalását.

A 2015-ös év egyháztörténeti szempontból mérföldkőnek számító változásokat hozott a magyarországi görögkatolikus közösség életében. A Szentatya újjászervezte a magyarországi görögkatolikus egyházat, és sajátjogú metropolitai egyházat alapított március 19-én. Ferenc pápa ezzel az intézkedéssel alapította meg a Görögkatolikus Metropóliát, első metropolitájává Kocsis Fülöpöt nevezte ki, székhelyévé pedig Debrecent tette meg. Ugyanezen hatállyal a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, első püspökének Orosz Atanázt nevezte ki. Megalapította továbbá a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből a Nyíregyházi Egyházmegyét, amely apostoli adminisztrátorává először Orosz Atanázt, majd október 31-én Szocska A. Ábelt nevezte ki.

Tricentenáriumot is ünnepelt a görögkatolikusság. A második könnyezés háromszázadik évfordulója alkalmából a máriapócsi kegykép ismét országjáró körútra indult, melynek keretében a Miskolci Egyházmegye négy településére, Sárospatakra, Encsre, Edelénybe és Miskolcra is eljutott.

A Miskolci Egyházmegyében több templom és kápolna is megújult. Rakacaszenden és Krasznokvajdán a tetőszerkezet, Sátoraljaújhelyen a torony, Vajdácskán a kerítés, Miskolc-Diósgyőrben a fűtési rendszer, Mályiban az ikonosztáz elkészültének örülhettek a hívek. Encs-Fügödön keresztelőkápolna épült. A miskolci székesegyház külső felújítása is a végéhez ért, valamint a templomot körülvevő zárt fal elkészültével egy közösségi tér is létrejött. A tokaji templom megújulását egy három határon átnyúló pályázat tette lehetővé. A Hárman egységben – egyházi kulturális örökség fenntartása közös kulturális és turisztikai fejlesztés jegyében elnevezésű együttműködési programban Magyarország, Szlovákia és Ukrajna egy-egy örökségvédelmi szempontból érintett temploma újulhatott meg. Ezek mellett egyházművészeti gyűjtemény és levéltár is épült az egyházmegye székházának udvarán Miskolcon.

Az egyházmegye oktatási-nevelési intézményeiben is sok változás történt. Bejeződött a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában folyó építkezés, az új épületrészben több tanterem, új tornaterem, aula és kápolna, könyvtár és ebédlő is létesült. A Mozgás-, közösség- és oktatásfejlesztési háttér megteremtése a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában elnevezésű projekt lehetővé tette a fentiek mellett a fűtés- és világításrendszer korszerűsítését, új eszközök beszerzését és az akadálymentesítést is. Az intézmény épületének homlokzatát az iskola védőszentjét ábrázoló secco díszíti ősztől.

A Kősziklára építünk elnevezésű beruházás az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola épületében folyt, melynek keretében megvalósult a mindennapos testnevelés infrastrukturális és tárgyi feltételeinek fejlesztése a meglévő tornaterem és öltözők felújításával, valamint egy új, 15 × 30 méter területű tornaterem és szertár kialakításával. Sor került az iskola energetikai korszerűsítésére és akadálymentesítésére. Új iskolabútorokat és olyan speciális taneszközöket is beszereztek, melyek a sajátos nevelési igényű diákok képzését, fejlesztését szolgálják.

A hagyományosnak mondható programok is folytatódtak az idén a Miskolci Egyházmegyében. A gyermekek számára rendezett versenyek sorából csak néhányat említve: Edelény volt a házigazdája az országos hittanversenynek, melyet megyei fordulók előztek meg. Ismét megtartották a Szent Illés-kupát, és negyedik alkalommal rendezték meg a Görög Kupa elnevezésű sakkversenyt.

Az abaúji kis falu, Irota két tábornak is otthont adott. Az ikonfestészet iránt érdeklődők alkothattak ideális környezetben itt, majd a zsolozsmás táborban imádkozók töltötték meg a helyi templomot.

A zarándoklatok sem maradtak el. A hagyomány jegyében az Illés-napi búcsú alkalmából Máriapócsra zarándokoltak az egyházmegye hívei, a kisebbek pedig májusban a gyermekbúcsúra. Hatvannégy fiatal kapott lehetőséget, hogy részt vegyen Rómában a nemzetközi ministránstalálkozón.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Híradó.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
mindszenty-szobrot-allitottak-vaci-karolina-katolikus-altalanos-iskolaban
Mindszenty-szobrot állítottak a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Mindszenty József hercegprímás emléke előtt szoborállítással tisztelgett a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola. Október 21-én Beer Miklós püspök áldotta meg a Pákh Tibor adományozta szobrot.

2016. október 21. péntek
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíborost az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

2016. október 21. péntek