A Miskolci Egyházmegye visszatekintése a 2015-ös esztendőre

2016. január 4. hétfő 15:33

Mozgalmas évtől búcsúzik a Miskolci Egyházmegye. 2015-ben egyházmegyei rangra emelkedett a Miskolci Apostoli Exarchátus, több templom és intézmény megújult, és sok rendezvény zajlott le sikeresen. Az alábbiakban közreadjuk az elmúlt esztendő történéseinek rövid összefoglalását.

A 2015-ös év egyháztörténeti szempontból mérföldkőnek számító változásokat hozott a magyarországi görögkatolikus közösség életében. A Szentatya újjászervezte a magyarországi görögkatolikus egyházat, és sajátjogú metropolitai egyházat alapított március 19-én. Ferenc pápa ezzel az intézkedéssel alapította meg a Görögkatolikus Metropóliát, első metropolitájává Kocsis Fülöpöt nevezte ki, székhelyévé pedig Debrecent tette meg. Ugyanezen hatállyal a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, első püspökének Orosz Atanázt nevezte ki. Megalapította továbbá a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből a Nyíregyházi Egyházmegyét, amely apostoli adminisztrátorává először Orosz Atanázt, majd október 31-én Szocska A. Ábelt nevezte ki.

Tricentenáriumot is ünnepelt a görögkatolikusság. A második könnyezés háromszázadik évfordulója alkalmából a máriapócsi kegykép ismét országjáró körútra indult, melynek keretében a Miskolci Egyházmegye négy településére, Sárospatakra, Encsre, Edelénybe és Miskolcra is eljutott.

A Miskolci Egyházmegyében több templom és kápolna is megújult. Rakacaszenden és Krasznokvajdán a tetőszerkezet, Sátoraljaújhelyen a torony, Vajdácskán a kerítés, Miskolc-Diósgyőrben a fűtési rendszer, Mályiban az ikonosztáz elkészültének örülhettek a hívek. Encs-Fügödön keresztelőkápolna épült. A miskolci székesegyház külső felújítása is a végéhez ért, valamint a templomot körülvevő zárt fal elkészültével egy közösségi tér is létrejött. A tokaji templom megújulását egy három határon átnyúló pályázat tette lehetővé. A Hárman egységben – egyházi kulturális örökség fenntartása közös kulturális és turisztikai fejlesztés jegyében elnevezésű együttműködési programban Magyarország, Szlovákia és Ukrajna egy-egy örökségvédelmi szempontból érintett temploma újulhatott meg. Ezek mellett egyházművészeti gyűjtemény és levéltár is épült az egyházmegye székházának udvarán Miskolcon.

Az egyházmegye oktatási-nevelési intézményeiben is sok változás történt. Bejeződött a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában folyó építkezés, az új épületrészben több tanterem, új tornaterem, aula és kápolna, könyvtár és ebédlő is létesült. A Mozgás-, közösség- és oktatásfejlesztési háttér megteremtése a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában elnevezésű projekt lehetővé tette a fentiek mellett a fűtés- és világításrendszer korszerűsítését, új eszközök beszerzését és az akadálymentesítést is. Az intézmény épületének homlokzatát az iskola védőszentjét ábrázoló secco díszíti ősztől.

A Kősziklára építünk elnevezésű beruházás az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola épületében folyt, melynek keretében megvalósult a mindennapos testnevelés infrastrukturális és tárgyi feltételeinek fejlesztése a meglévő tornaterem és öltözők felújításával, valamint egy új, 15 × 30 méter területű tornaterem és szertár kialakításával. Sor került az iskola energetikai korszerűsítésére és akadálymentesítésére. Új iskolabútorokat és olyan speciális taneszközöket is beszereztek, melyek a sajátos nevelési igényű diákok képzését, fejlesztését szolgálják.

A hagyományosnak mondható programok is folytatódtak az idén a Miskolci Egyházmegyében. A gyermekek számára rendezett versenyek sorából csak néhányat említve: Edelény volt a házigazdája az országos hittanversenynek, melyet megyei fordulók előztek meg. Ismét megtartották a Szent Illés-kupát, és negyedik alkalommal rendezték meg a Görög Kupa elnevezésű sakkversenyt.

Az abaúji kis falu, Irota két tábornak is otthont adott. Az ikonfestészet iránt érdeklődők alkothattak ideális környezetben itt, majd a zsolozsmás táborban imádkozók töltötték meg a helyi templomot.

A zarándoklatok sem maradtak el. A hagyomány jegyében az Illés-napi búcsú alkalmából Máriapócsra zarándokoltak az egyházmegye hívei, a kisebbek pedig májusban a gyermekbúcsúra. Hatvannégy fiatal kapott lehetőséget, hogy részt vegyen Rómában a nemzetközi ministránstalálkozón.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Híradó.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök