A monoteista vallások párbeszédével kezdődött meg a Rimini Meeting

Kitekintő – 2015. augusztus 21., péntek | 18:56

Augusztus 20-án, csütörtökön nyitotta meg kapuit a népek közötti barátságért megrendezett nemzetközi találkozó, a 36. Rimini Meeting. Az idei mottó: „Kinek a hiánya, ó szív, az a hiány, amely hirtelen eltölt?” A nyitónapról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora küldött tudósítást.

Az augusztus 26-ig tartó program kezdetén Emilia Guarnieri, a Meeting Alapítvány elnöke olvasta fel Pietro Parolin bíboros üzenetét, amely Ferenc pápa üdvözletét és áldását közvetíti. 

„A Meeting mottója – fogalmaz a levél – a szívre helyezi a hangsúlyt, amely Szent Ágoston szerint nyugtalan, soha nem elégszik meg… keres, ami kérdésekben fogalmazódik meg az élet és a halál értelméről, a szerelemről, a munkáról, az igazságosságról és a boldogságról. De hogy méltók legyünk válaszra lelni, szükséges komolyan tekinteni saját emberségünkre, szüntelenül foglalkozva ezzel az egészséges nyugtalansággal – folytatódik az üzenet.

A mai világ egyik legnagyobb kihívása: hogyan lehet hangot adni annak a kérdésnek, amelyet mindenki magában hordoz abban a kóros kábultságban is, amelyet számtalan részleges válasz és a „hamis végtelen” illúziója okoz. Az egyház számára egy izgalmas út nyílik meg, mint annak idején, a kereszténység kezdetekor .

A keresztények feladata, ahogy Ferenc pápa szereti mondani: „inkább folyamatokat elindítani, mint tereket birtokolni” (Evangelii Gaudium 223.) Az első lépés visszaadni a hiány értelmét, a hiányét, amellyel tele van a szív. Mert a szív él, van, keres szüntelenül. Nem elégszik meg, mert – ahogy XVI. Benedek pápa mondta 2011-ben San Marinóban – nyitott ablak a végtelenre.

Az élet nem egy abszurd vágyakozás, a hiány nem annak a jele, hogy „hibásan” születtünk, hanem jelzőcsengő, hogy a természetünk szerint nagy dolgokra vagyunk teremtve. Ahogy Isten szolgája Don Luigi Giussani fogalmazott: „Az emberi vágy utalás, indirekt bizonyíték arra nézve, hogy létezik egy végső válasz, amely a megtapasztalható valóságon túl helyezkedik el. Ha kiiktatnánk a léten túli dolgok hipotézisét, mindezek a vágyak természetellenesen elfojtódnának.” (A vallásos érzék, Vigilia Kiadó, Budapest, 1999)

A Szentatya arra hív, hogy találkozzunk mindenkivel, attól a törekvéstől vezérelve, hogy bátran, szépen és egyszerűen kínáljuk fel az Isten szeretetének jó hírét, amely ma is lehajol a mi hiányunkhoz, hogy betöltse azt az élet vizével, amely a feltámadt Krisztusból árad.

Ferenc pápa kéri a résztvevők imáját szolgálatáért, és a Meeting teljes közösségére szívből küldi apostoli áldását” – fejeződik be a levél.

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök is üzenetet küldött a Meeting kezdetére „Az igazság elengedhetetlen szükséglete” címmel.

Az egyén a közösség és az állam alapja. Szabadsága, felfoghatatlan értéke, egyedi és megismételhetetlen léte, az alapvető emberi jogok mindent megelőzően léteznek. Ebből a meggyőződésből nőtt ki a Meeting, ez által a tapasztalat által formálódott sok fiatal, növekedett és vált mára nagykorúvá a ti társaságotok és járult hozzá társadalmunk, kultúránk gazdagításához – írja az államfő.

Az elnöki üzenet tágabb kitekintésű folytatása így fogalmaz: „A monoteista vallások párbeszédre és együttműködésre való készségétől fog függeni a világ békéje. A terrorizmus – az Istenbe vetett fanatikus hit eltorzulásai által is támogatva – keresi a lehetőségét, hogy a harmadik világháború magvait elvesse. A mi felelősségünk, hogy megállítsuk ezt. A mi feladatunk a gyűlölet megszüntetése, a bizalom és az együttműködés erősítése, a béke hasznosságának felmutatása. Európának fontos feladata van ebben, mert a monoteista vallások közötti párbeszéd a mi – immár plurálissá és multietnikussá vált – társadalmainkban bontakozhat ki.”

Az emberség által, amit a menekültek befogadásával mutatunk, és az okosság által, amivel a migráns kérdést kezeljük és az elszántság, amivel szembeszállunk az emberkereskedőkkel, mutathatjuk meg a világnak a demokratikus élet minőségét. A demokrácia a kultúra és a jó példa által exportálható – fogalmazott az olasz elnök.

Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára videoüzenetében jókívánságai mellett elismerését fejezte ki a különböző hitű, kultúrájú, hagyományú emberek részvételével megszervezett nagyhírű találkozó iránt, amelynek célja a barátság és a béke. „Hiszek a személyek, az ideálok és az emberi szív erejében. Köszönöm, hogy összejöttetek, hogy elképzeljetek egy jobb világot, és hogy építsétek azt.”

„A vallások a megoldás részei, nem pedig probléma” címmel ült egy asztalhoz Haïm Korsia, Franciaország főrabbija, Azzedine Gaci imám, a lyoni mecset igazgatója és Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke.

A főrabbi azt javasolta, hogy haladjuk meg a tolerancia elképzelését, amely sokszor eltérő vélemények egyszerű elfogadása. Szükséges azonban egy további lépést tenni előre és meglátni a másságot, mint az emberi létezés alapvető adottságát. Így az egység nem hasonulás, hanem kölcsönös gazdagodás az én és a másik számára is.

A muszlim vallási vezető elmondta: a nagy világvallások elhagyták keletkezési helyüket, az egész világon elterjedtek. De vajon a globalizáció a vallások közötti párbeszédben jelent-e segítséget? – tette fel a kérdést. A különbözőséget meg kell értenünk – hangsúlyozta –, mert akkor az gazdagodást jelent, ha félreértjük a különbözőséget, akkor az a másik elutasításához és bezárkózáshoz vezet. Fontos a kölcsönösség, nem lehet csak magamra gondolni a másik nélkül, s főleg a másik ellen. Együtt kell gondolkodni és el kell utasítani a gyűlöletkeltést, a lelkiismeret manipulációját és az erőszak minden formáját – mondta befejezésül az imám.

Tauran bíboros kiemelte: „A monoteista vallások követői vallják, hogy egy Teremtő gyermekei. Testvérek között nem tolerancia szükséges, hanem szeretet. El kell jussunk a toleranciától a szeretetig és a barátságig. Elmondta: alapvetően nem vallásközi dialógusról van szó, hanem hívők közötti párbeszédről.

Az első nap délutánján került sor az idei Meeting egyik központi témájáról szóló előadásra „Ábrahám – az én születése” címmel.

Az elveszett visszatérése címmel mutatták be a PARS kalandját. A PARS társadalmi célú egyesület 1990-ben alakult, neve a megelőzés, kísérés, visszavezetés olasz szavak kezdőbetűiből képződött, célja a szenvedélybetegségek megelőzése és gyógyítása, valamint a fiatalkori zavarok kezelése.

Fotó: Varga János, Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria