A németek kitelepítésére emlékeztek Mosonmagyaróváron

2018. május 23. szerda 16:23

Német nyelvű szentmise keretében emlékeztek meg május 18-án a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban a mosoni németek kitelepítéséről.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Mosonból 767 embert telepítettek ki, az utolsó vonat 1946. május 20-án indult az állomásról. A kitelepítettek csupán egy húsz kilogrammos csomagot vihettek magukkal, minden más vagyonukat szülőföldjükön kellett hagyniuk.

A szentmise főcelebránsa a mosoni származású Bellovics Gábor jezsuita volt. Kapui Jenő plébános prédikációjában arról beszélt, hogy a hatalmával visszaélő ember milyen nagy testi-lelki szenvedést tud okozni. „Azért kell emlékezünk, hogy soha ne ismétlődjenek meg a múltban elkövetett bűnök” – hangsúlyozta Kapui Jenő atya.

A megemlékezésen Árvay István polgármester köszöntötte a túlélőket, akik Németországból érkeztek szülővárosukba. A szentmisét követően megkoszorúzták a Szent Rozália-kápolnánál elhelyezett emléktáblát, majd a túlélők a plébánia udvarán idézték fel a múltat a város és a plébánia vezetőivel, valamint a helyi német önkormányzat tagjaival.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Csonka József

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00