A németek kitelepítésére emlékeztek Mosonmagyaróváron

2018. május 23. szerda 16:23

Német nyelvű szentmise keretében emlékeztek meg május 18-án a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban a mosoni németek kitelepítéséről.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Mosonból 767 embert telepítettek ki, az utolsó vonat 1946. május 20-án indult az állomásról. A kitelepítettek csupán egy húsz kilogrammos csomagot vihettek magukkal, minden más vagyonukat szülőföldjükön kellett hagyniuk.

A szentmise főcelebránsa a mosoni származású Bellovics Gábor jezsuita volt. Kapui Jenő plébános prédikációjában arról beszélt, hogy a hatalmával visszaélő ember milyen nagy testi-lelki szenvedést tud okozni. „Azért kell emlékezünk, hogy soha ne ismétlődjenek meg a múltban elkövetett bűnök” – hangsúlyozta Kapui Jenő atya.

A megemlékezésen Árvay István polgármester köszöntötte a túlélőket, akik Németországból érkeztek szülővárosukba. A szentmisét követően megkoszorúzták a Szent Rozália-kápolnánál elhelyezett emléktáblát, majd a túlélők a plébánia udvarán idézték fel a múltat a város és a plébánia vezetőivel, valamint a helyi német önkormányzat tagjaival.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Csonka József

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda