A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keresztje is ott lesz a szentkúti Nagyboldogasszony-búcsún

2018. augusztus 8. szerda 16:33

Augusztus 11–12-én, illetve Mária mennybevétele augusztus 15-i kötelező ünnepén tartják a Nagyboldogasszony-főbúcsút a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen. Augusztus 12-én Erdő Péter bíboros, prímás mutat be szentmisét a 2020-as eucharisztikus kongresszus missziós keresztjének jelenlétében.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keresztje a főbúcsú szombatján 18 órakor érkezik a bazilikába, ahol Orosz Lóránt, a ferencesek által gondozott kegyhely gvardiánja fogadja, de már előtte az egész nap a zarándoklat jegyében fog telni. Lesz énekes Mária-köszöntő, ünnepi szentmise körmenettel és egész napos gyónási lehetőség.  A missziós kereszt megérkezése után tangóharmonikás Mária-köszöntőt tartanak a szabadtéri oltárnál, amelyet többek között „Mária halála” népi áhítat és keresztútjárás is követ, valamint hajnalig tartó virrasztás.

A főbúcsú napjának csúcspontja az Erdő Péter bíboros, prímás által bemutatott ünnepi szentmise lesz, amely 11 órakor veszi kezdetét, és körmenettel zárul. Ezt megelőzően Szabó József egri spirituális tart katekézist A szentségek a hit szent­sé­gei címmel. A NEK keresztje egészen a 14 órakor kezdődő litánia végéig marad Szentkúton.

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én is egész napos zarándokprogram várja Mátraverebély-Szentkúton a híveket. Kovács Zoltán, az esztergomi szeminárium rektora A szentségek az üdvösség és az örök élet szentségei címmel tart katekézist 10.15-től, majd 11 órától Fran­ti­šek Rábek szlovák tábori püspök főcelebrálásával kerül sor az ünnepi szentmisére és körmenetre.

A három nap részletes programja ITT olvasható.

* * *

„Nagyboldogasszony főbúcsúja közeledik Szentkúton. Az idei nyár legforróbb napjai ezek, de közeledik az ősz, a gyümölcsfák kezdenek termést hozni: már leérett nálunk a nyári alma, a korai körte, és a ringló is.

Vajon mi milyen lelki gyümölcsöket hozunk mostanában? Javára vagyunk-e Istennek, embereknek, a teremtett világnak? Tudunk-e kapaszkodni az Atya felénk nyújtott kezébe, vagy még mindig csak magunkban bízunk? Ki tudjuk-e mondani nap mint nap, hogy legyen nekem a Te igéd szerint?” – Orosz Lóránt, a ferencesek által gondozott kegyhely gvardiánja e szavakkal hívja a háromnapos főbúcsúra azt érdeklődőket.

„Nagyboldogasszony ünnepén Szűz Mária mennybevételét ünnepeljük, akit érdemeire való tekintettel az Úr Jézus felvett a mennybe. De ezt a felvételt megelőzte egy leszállás is a mennyből: Jézus születése, ami azért volt lehetséges, mert Mária ki tudta mondani azt: »legyen nekem a Te igéd szerint«.

Kívánom, hogy mindnyájan ki tudjuk nap mint nap mondani ezeket a szavakat, hogy Máriával mi is Jézushoz jussunk, amikor majd számba veszik a gyümölcseinket” – zárul a meghívó.

Forrás és fotó: Szentkút.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
remenyunk-oka-isten-igazmondo-es-huseges-udvardy-gyorgy-kalocsai-szekesegyhaz-bucsujan
Reményünk oka: Isten igazmondó és hűséges – Udvardy György a kalocsai székesegyház búcsúján

Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke főcelebrálásával mutattak be ünnepi, búcsúi szentmisét augusztus 15-én a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

2018. augusztus 16. csütörtök
ferenc-papa-isten-teljes-embert-akarja-megmenteni
Ferenc pápa: Isten a teljes embert akarja megmenteni

Nagyboldogasszony főünnepén délben Ferenc pápa a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájának ablakából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel és zarándokokkal.

2018. augusztus 16. csütörtök