A Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola jubileumát ünnepelték Várpalotán

Hazai – 2016. október 25., kedd | 14:25

Október 15-én emléktábla-avatással egybekötött ünnepség és szentmise keretében emlékeztek a Veszprém megyei Várpalotán a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola alapításának 140. évfordulójára.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Juhosné Vavró Zsuzsanna igazgató a jubileumi ünnepségen mondott köszöntőjében felidézte az iskola történetét. Elmondta, hogy 1876. október 15-én bízta gróf Kálnoky Adél a Páli Szent Vincéről elnevezett irgalmas rendre a megépült iskola működtetését, amelyet Nepomuki Szent Jánosról neveztek el. Az épületben megszűnt a tanítás 1944-ben, kórházként működött, majd 1945-ben bombatalálat érte. A világháború után államosították, többször átépítették és kibővítették. Előbb 2-es számú, majd Zrínyi Ilona Általános Iskola néven működött. 2004-ben került vissza a veszprémi érsekség fenntartásába – mondta el az igazgató.

Az építtetők tiszteletére az iskola bejáratánál felavatott emléktáblát Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg. Az ünnepség szentmisével zárult, amelyet a főpásztor Fodor Balázs plébánossal, az iskola lelkiigazgatójával és Laposa Norbert káplánnal együtt mutatott be a Nagyboldogasszony-templomban.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria