A palermói pápai szentmisén kihelyezik a vértanú Giuseppe Puglisi ereklyéjét

2018. szeptember 13. csütörtök 17:21

A Fájdalmas Szűzanya ünnepén, szeptember 15-én keresi föl Ferenc pápa a szicíliai várost, hogy lerója tiszteletét a 25 éve a maffia áldozatául esett pap, Giuseppe Puglisi ereklyéje előtt. A pápai út részletes programját szeptember 11-én sajtótájékoztatón ismertette Corrado Lorefice palermói érsek.


Szeptember 15-én emlékeznek Giuseppe Puglisi halálának 25. évfordulójára. A maffia oltotta ki életét, amiért a Brancaccio negyedben védelmezte a gyermekeket és a rászorulókat.

Giuseppe Puglisi a Brancaccio külvárosi negyedben született 1937-ben egy cipész és egy varrónő gyermekeként, és ugyanitt gyilkolták meg 56. születésnapján. 1953-ban lépett be a palermói egyházmegyei szemináriumba, és 1960-ban szentelték pappá.

1990-ben nevezték ki San Gaetano-templom plébánosává a Brancaccio negyedben, ahol megkezdte lelkipásztori munkáját a fiatalok és a családok körében. Ezzel fölkeltette a maffia figyelmét. A lakása előtt gyilkolták meg.

2012-ben az Egyház elismerte vértanúságát, és 2013. május 25-én Palermóban boldoggá avatták.

Ferenc pápa szeptember 15-én reggel fél hétkor autóval hagyja el a Vatikánt, majd Róma Ciampino repülőteréről Cataniába utazik. Innen helikopterrel érkezik meg Piazza Armerinába, ahol 9 órakor találkozik az egyház helyi képviselőivel, majd az Európa téren beszéddel köszönti a híveket.


Ezután helikopterrel Palermóba utazik, ahol röviddel 11 óra után a Foro Italicón szabadtéri szentmisét mutat be egy 290 négyzetméteres pódiumon, amelyen a Brancaccio negyed irányában kihelyezik a vértanú Giuseppe Puglisi egyik bordáját tartalmazó ereklyetartót, melyet egy palermói ezüstműves készített a boldoggá avatásra.

A várhatóan nyolcvanezer hívő jelenlétében celebrált pápai szentmisén a Fájdalmas Szűzanya ünnepe alkalmából kihelyezik a Hétfájdalmú Szűzanya kegyszobrát – ismertette Filippo Sarullo plébános. Az oltáron egy, az egyházmegyei múzeumban őrzött, négy méter magas feszület áll majd. A jeles alkalomra készült kiadvány borítójára egy Fekete Madonna-képet választottak, Ugo Attardi alkotását. A kép 1976-ban elnyerte a Pappalardo bíboros által kiírt pályázatot. A vértanúság témáját dolgozza föl: egy afrikai nőt ábrázol, aki gyöngéden karjában tartja gyermekét.

A szentmise után a pápa szegényekkel és migránsokkal, a 25 éve alapított „Remény és Szeretet” misszió vendégeivel ebédel; majd magánlátogatást tesz a Brancaccio negyedben, ahol felkeresi a San Gaetano-plébániát és az Anita Garibaldi teret – e két helyszín kötődik Giuseppe Puglisi papi szolgálatához és vértanúságához. A Szentatya találkozik a helyi papokkal, szerzetesekkel és szeminaristákkal, majd a székesegyházban a mártír sírja előtt imádkozik. Hazaindulása előtt a Politeama téren köszönti a fiatalokat. Várhatóan este fél nyolckor érkezik Róma Ciampino repülőterére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ne-gondoljuk-hogy-meg-tudunk-valtozni-szentlelek-segitsege-nelkul
Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

16:25
papnovendekek-titkos-elete-hat-csapat-300-perc-tomeny-futball
A papnövendékek titkos élete: Hat csapat, 300 perc tömény futball

Az elmúlt hétvégén, november 16–18-ig egy különleges focikupától volt hangos az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnok. Hat szeminárium kispályás focicsapata mérte össze tudását a Magyar Sion „futballarénájában”. Müller Márk papnövendék írását adjuk közre.

09:45