A pápa cseh és szlovák politikusokat fogadott

2019. március 22., péntek | 19:17

Ferenc pápa március 22-én, pénteken egy cseh és szlovák parlamenti képviselőkből álló küldöttséget fogadott.

Az audienciára abból az alkalomból került sor, hogy Szent Cirill 1150 évvel ezelőtt, 869. február 14-én hunyt el Rómában.

Újra fel kell fedezni az evangélium és a kulturális identitás között fennálló bensőséges kapcsolatot, és újra kell értékelni a keresztény gyökereket ahhoz, hogy egy olyan társadalmat építsünk, amelyben megvalósul a kölcsönös befogadás és szolidaritás. Így fogalmazott a pápa a cseh és szlovák parlamenti delegációhoz intézett beszédében.

Szent Cirillt és Metódot II. János Pál pápa nyilvánította Európa társvédőszentjeivé Szent Benedekkel együtt. Szent Cirill tudott egymás megismerésére és a szívélyességre alapuló kapcsolatokat szőni a népek között, ezáltal összekötő kapoccsá vált a különböző kultúrák és egyházi hagyományok között.

A Szentatya kifejezte, reméli, hogy ez a jelentős spirituális és kulturális örökség felkelti az állampolgárokban a találkozás és a másik iránti nyitottság vágyát. – Tudni kell együtt élni a sokszínűségben a párbeszéd és a közös osztozás révén, hidakat építve, lerombolva a bizalmatlanság és az előítélet falait. Az ilyen hozzáállással válunk a szolidaritás és a béke építőivé – mutatott rá Ferenc pápa.

A Szalonikiből származó két testvér, Cirill és Metód küldetése kitörölhetetlenül meghatározta a Cseh és a Szlovák Köztársaság történetét, művészetét és egész kultúráját. A két szent révén spirituális és kulturális gazdagság érkezik korunkba, és ezt az erkölcsi örökséget meg kell őrizni és egyre jobban hasznosítani kell. „A történelmetek megtanítja, hogy a kereszténység mindig is a remény forrása és a megújulás ereje, különösen is a sötét és nehéz időszakokban” – hangsúlyozta a pápa.

A Görögországból érkező Cirill és Metód evangelizálták Pannónia és Nagy-Morávia népeit, létrehozták a cirill betűs írást, és lefordították a Bibliát ószláv nyelvre. Ezzel gazdagították ennek a területnek a vallási életét és kulturális fejlődését. „A bibliai-keresztény üzenet hozzájárult az állam megszületéséhez országaitokban és a szomszédos országokban – fogalmazott a Szentatya. – A hithirdetés és a liturgia által terjesztett kereszténységnek köszönhetően társadalmaitok korszakváltást éltek meg.”

A „szlávok apostolainak” hatalmas evangelizáló tevékenysége alapvető elemeiben ma is értékes inkulturációs modellt jelent. Az evangélium nem vesz el a különböző helyi kultúrák hitelességéből, hanem segít az embereknek és a közösségeknek felismerni és megvalósítani a jót, az igazságot és a szépséget – tette hozzá Ferenc pápa, majd beszéde végén annak a kívánságának adott hangot, hogy a cseh és szlovák politikusok fontos közfunkciójuk betöltésével váljanak mindennap a testvériség főszereplőivé, illetve a közjó tiszta és feddhetetlen előmozdítóivá; adjanak reményt országuk állampolgárainak. Ehhez az Úr áldását kérte rájuk a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle