A pápa a keresztény munkavállalókhoz: nevelés, osztozás másokkal, tanúságtétel

2016. január 16. szombat 17:01

A munka egy hivatás, mert Isten emberhez szóló elhívásából születik, hogy művelje és őrizze meg a közös otthont – fogalmazott Ferenc pápa a keresztény munkavállalók mozgalmához intézett beszédében január 16-án.

A Szentatya a szervezet közel hétezer tagját fogadta a vatikáni VI. Pál teremben.

Hogy válaszoljunk jól erre a hivatásra, amely arra indít minket, hogy aktívan kövessük az Atya és Jézus fáradhatatlan működését? – tette fel a kérdést Ferenc pápa, majd három szóban összegezte tanácsát, amely segítségünkre lehet ebben: nevelés, osztozás másokkal és tanúságtétel.

A nevelés annyit jelent, mint „kihozni valamit magunkból”. Ez az a képesség, hogy kihozzuk a legjobbat a szívünkből. Nem pusztán technikai dolgok megtanításáról van szó, hanem önmagunk és a bennünket körülvevő valóság emberségesebbé tételéről. Ez különösen is vonatkozik a munkára. Meg kell teremteni a munka új humanizmusát. Olyan világban élünk ugyanis, amelyben kihasználják a munkavállalókat és a munka nem a személy méltóságának szolgálatában áll, hanem rabszolgamunka. A munka új humanizmusára kell nevelni, amelyben az ember és nem a profit áll a középpontban, amelyben a gazdaság az embert szolgálja és nem az embert használja saját szolgálatára – figyelmeztetett a Szentatya.

A nevelés segít, hogy ne tudjon megtéveszteni bennünket az, aki el akarja hitetni velünk, hogy a munkának, a mindennapi elkötelezettségnek, önmagunk odaajándékozásának és a tanulásnak nincs értéke – hangsúlyozta a pápa. – Ma a munka világában arra kell nevelni, hogy a becsületesség ragyogó és fáradságos útját járjuk, a kivételezés és a protekció kiskapuit elkerülve. E mögött húzódik a korrupció. Erkölcsi adásvételről van szó ilyen esetekben, ami nem méltó az emberhez. Ezt el kell utasítani, hozzászoktatva a szívet ahhoz, hogy szabad maradjon. Különben hamis és ártalmas mentalitás alakul ki, az illegalitásé, amely a személy és a társadalom korrumpálódásához vezet. Az illegalitás olyan mint a láthatatlan polip: elrejtőzik, de csápjaival megragad és megmérgez, beszennyez és sok rosszat okoz. A nevelés nagy hivatás. Arra kaptunk meghívást, hogy a fiatal nemzedékeket a valóban emberséges munka szépségének felfedezéséhez segítsük.

A második kifejezés az osztozás másokkal. A munka nem pusztán az egyes ember hivatása, hanem lehetőség arra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal. A munkának egyesítenie kellene az embereket, nem eltávolítani egymástól. A munka alkalmat ad ugyanis arra, hogy osztozzunk a mindennapokban, hogy érdeklődjünk a mellettünk álló személy iránt, hogy megkapjuk mások jelenlétét mint ajándékot és felelősséget –emelte ki Ferenc pápa. – Fontos, hogy a többiek ne csak a figyelem célpontjai legyenek, hanem ők maguk legyenek a terv. Mindenki készít terveket saját maga számára, de ha másokért szövünk terveket, az lehetővé teszi, hogy egy lépést tegyünk előre: az intelligenciát a szeretet szolgálatába állítja, teljesebbé téve a személyt és boldogabbá téve az életet, mert képessé válik az adásra.

Ferenc pápa tanácsának harmadik szava a tanúságtétel. A Szentatya kifejtette: Pál apostol arra buzdított, hogy a hitről a cselekedetek által is tegyünk tanúságot, legyőzve a lustaságot és a nemtörődömséget. Világos és erős szabályt fogalmazott meg: aki nem dolgozik, ne is egyék. Abban az időben is voltak, akik másokat dolgoztattak, hogy ők egyenek.

Ma viszont vannak, akik szeretnének dolgozni, de nem tudnak. Ma sok fiatallal találkozunk, akik nem dolgoznak, ők korunk új kirekesztettjei. Számos európai országban a 25 év alattiak munkanélküliségi aránya eléri a 40, 47, 50 százalékot. De hol végzi az a fiatal, aki nem dolgozik? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. – Függőségekben, pszichológiai betegségekben és öngyilkosságban. Nem mindig teszik közzé az ifjúsági öngyilkosságok statisztikáit.

Egy drámával állunk szemben, korunk új kirekesztettjeinek drámájával. Elveszik méltóságukat. Az emberi igazságosság azonban hozzáférést kér a munkához mindenki számára. Az isteni irgalmasság is arra késztet, hogy a nehézségben levő emberek láttán nem prédikálásra van szükség, hanem reményt kell közvetíteni, vigaszt nyújtani jelenlétünkkel és támogatást adni konkrét segítségnyújtással – figyelmeztetett a Szentatya.

Majd beszéde végén arra buzdított, hogy tegyünk tanúságot a személyes és közösségi életstílusból kiindulva, az ingyenességről, a szolidaritásról, a szolgálatkészségről tanúskodva. Krisztus tanítványa, amikor szívében átlátszó és az életben érzékeny, elhozza az Úr világosságát azokra a helyekre, ahol él és dolgozik.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00