A pápa látogatásától reményt és világosságot remélnek Caserta lakói

Kitekintő – 2014. július 26., szombat | 14:51

Ferenc pápa szombaton látogat Casertába, ahol találkozik a papsággal, majd szentmisét mutat be. Látogatása a szolidaritás jele a sokat szenvedett lakosságnak, akik a Szentatyától remélnek bátorítást a fejlődéshez, a nehézségek leküzdéséhez. A Vatikáni Rádió tudósítása.

Nápoly és Caserta között van „a halál háromszöge”, vagy ahogy a helyi lakosok nevezik, a „tüzek földje”. A Legambiente olasz környezetvédő szervezet szerint az utóbbi 22 évben több mint 440 közép-, illetve észak-olasz cég mintegy 10 millió tonna ipari szemetét ásták el a szóban forgó területen.

A közelmúltban készült vizsgálatok eredménye szerint a mérgező anyagok belekerültek több környéki vízkészletbe, olyanokba is, amelyek mezőgazdasági területeket látnak el. A mérgező hulladékot – feltehetőleg a felhalmozók – időnként meggyújtják, és annak füstje is mérgező. Mindezek hatására több helyi lakos rákbeteg lett, illetve meghalt.

A környezetszennyezés mellett a munkanélküliség is sújtja ezt a területet, amelynek szépségeit és erőforrásait a szervezett bűnözés és a korrupció emésztette fel. Itt, ahol a Camorra működése nyomja rá bélyegét a hétköznapokra, a hívek Ferenc pápa köré gyűlnek, tőle várnak útmutatást. Büszkék rá, hogy rövid idő alatt is megfelelő fogadtatásban tudják részesíteni a Szentatyát, és boldogok, hogy vele együtt ülhetik meg patrónusuk, Szent Anna ünnepét. Annak is örülnek, hogy alig két nap leforgása alatt kétszer is vendégül láthatják a pápát, aki július 28-án, hétfőn magánlátogatást tesz Giovanni Traettino evangéliumi lelkész barátjánál.

„A pápától azt várjuk, hogy fölrázzon minket” – nyilatkozta a város püspöke, Giovanni D’Alise. Reményeik szerint Ferenc pápa látogatása felébreszti mindenki, főleg a fiatalok lelkiismeretét, akik ezekben az években megpróbáltak küzdeni a visszaélésekkel, az erőszakkal, a társadalmi egyenlőtlenségekkel szemben. Mindezt azok nevében is, akik életüket adták értük – mint Don Peppino Diana, akit 20 évvel ezelőtt gyilkolt meg a Camorra nem messze Casertától.

A pápalátogatás egyben jó alkalom arra is, hogy megismertessék ennek az imádságos földnek a szépségeit, ahol a külföldi bevándorlók és a szegények nehézségei mellett a társadalmi beilleszkedés pozitív példáival is találkozunk. Caserta és lakói tehát a pápa szavaiból akarnak erőt meríteni a cselekvéshez.

Magyar Kurír