A pápa lélekben közel van a szenvedő szíriaiakhoz

Ferenc pápa – 2015. július 29., szerda | 14:40

Ferenc pápa az Úrangyala alkalmával megemlékezett a szíriai terroristák által két éve elrabolt Dall’Oglio jezsuita atyáról és másokról. A Dall’Oglio család a Vatikáni Rádión keresztül mondott köszönetet Ferenc pápának, aki a nemzetközi közvélemény előtt sürgette az elraboltak kiszabadítását.

Az elrabolt szerzetes nővére, Francesca Dall’Oglio ezeket mondta a Vatikáni Rádió olasz adásában: „Családunk nevében szeretném kifejezni nagy hálánkat a pápának a vasárnapi Angelus alkalmával elhangzott felhívásáért testvérünk, Paolo kiszabadításáért, akit két éve raboltak el Szíriában. Szeretném kifejezni, hogy ez nagy vigasztalás volt számunkra, nagy öröm és egyben reménység is. Családunk közel áll a többi Szíriában elrabolt hozzátartozójának szenvedéséhez is.”

Paolo Dall’Oglio elrablása kapcsán nyilatkozott a rádiónak Mario Zenari érsek is, aki 2009 óta damaszkuszi apostoli nuncius: tájékoztatást adott a drámai közel-keleti helyzetről, ahol a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet előrenyomul Törökország felé, és kilátástalan a szíriai helyzet. Megemlékezett még hét másik elrabolt egyházi személyről, köztük két püspökről. Az utolsó papot pár hete rabolták el Szíria déli részén. Ezenkívül ezer számra tűntek el emberek, nagy fájdalmat okozva számtalan családnak.

A helyzet valóban riasztó – hangsúlyozta a damaszkuszi apostoli nuncius. Négymillióra emelkedett a szomszédos országokba menekültek száma. Ezenkívül hét és fél millióra tehető a belső áttelepítettek száma. Mindenki fenyegetésben él, van, aki a bombáktól és a gránátoktól menekül, van, aki a nyomortól szenved. A lakosság 60 százaléka munkanélküli, az árak folytonosan emelkednek; ez a „szegénység bombája”, amely mindenkit érint. Állandóan elhangzik az ENSZ köreiben, az ENSZ különleges küldöttje is gyakran hangoztatja, hogy nem lehet a drámai helyzetet katonailag megoldani: sürgősen politikai megoldást kell találni, és a nemzetközi közösségnek nagyobb erőfeszítést kell tennie, nem folytatódhat tovább hónapról hónapra a háború. A csapás kiterjed egész Szíriára, alig lehet békés területet találni.

A egyház, a vallási hatóságok a párbeszédet sürgetik, amelyet nem néznek mindig jó szemmel a szíriai partnerek. Fontos az egyházak elkötelezettsége a humanitárius segítség területén. Természetesen ez csak egy csepp az ínség sivatagában, de értékes csepp. Értékes a papok, szerzetesek és szerzetesnők jelenléte, akiket tisztelnek, akiket mindenki szeret, a különböző vallásfelekezetek részéről is.

„Ferenc pápa szívén viseli a szíriaiak szenvedését, közel van hozzájuk, és ezt közelről tapasztaltam, éreztem, amikor legutóbb Ferenc pápa fogadott” – fejezte be nyilatkozatát Mario Zenari érsek, damaszkuszi apostoli nuncius.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria