Palermóba látogat a pápa a maffia által meggyilkolt Don Puglisi halálának 25. évfordulóján

2018. június 7. csütörtök 10:27

Ferenc pápa szeptember 15-én keresi föl Szicília tartományi székhelyét, Palermót, hogy megemlékezzen a maffia által 25 éve meggyilkolt, és azóta boldoggá avatott Giuseppe (becenevén: Pino) Puglisi atya vértanúságának évfordulójáról.

Corrado Lorefice, Palermo érseke meghatottan ismertette a Szentatya szicíliai útjának részletes programját. Szeptember 15-én a pápa előbb Piazza Armerina településre, majd Palermóba utazik.

25 éve ezen a napon, éppen 56. születésnapján ölték meg Puglisi atyát: 1993. szeptember 15-én a maffia bérgyilkosai lelőtték a papot, aki felemelte hangját a szervezett bűnözés ellen, és Palermo Brancaccio negyedében evangelizálta a fiatalokat.

Ferenc pápa úgy emlékezik rá mint követendő példára a maffia mentalitása ellenében.

Don Puglisi a Brancaccio negyedben született 1937-ben cipész apa és varrónő anya gyermekeként. 1953-ban lépett be a palermói egyházmegyei szemináriumba, és 1960-ban szentelték pappá. 1990-ben nevezték ki San Gaetano-templom plébánosává a Brancaccio negyedben, ahol lelkipásztori munkába kezdett a fiatalok és a családok körében. Ezzel fölhívta magára a maffia figyelmét. Lakása előtt gyilkolták meg. 2012-ben az Egyház elismerte vértanúságát (in odium fidei), és 2013. május 25-én Palermóban boldoggá avatták.

A szicíliai helyi egyház most örömmel és hálával készül Péter utódának látogatására. Szeretettel várják a Szentatyát a Don Puglisi által alapított „Mi Atyánk” befogadó központba, amely a szervezett bűnözés hálójából kiszabadított kiskorúaknak ad otthont.

Szeptember 15-én reggel 9 órakor Ferenc pápa Piazza Armerinában találkozik a helyi egyház képviselőivel, majd Palermóban szentmisét mutat be. A helyszínt biztonsági okokból eddig nem hozták nyilvánosságra. A szabadtéri szentmise után a Szentatya együtt ebédel a szegényekkel és migránsokkal, akik a 25 éve alapított „Remény és szeretet” misszió vendégei. A délután folyamán a pápa magánlátogatást tesz a Brancaccio negyedben, a San Gaetano-plébánián és az Anita Garibaldi téren – e két helyszín kötődik ugyanis Don Puglisi papi szolgálatához és vértanúságához. Ferenc pápa találkozik a papokkal, szerzetesekkel és szeminaristákkal, majd imádkozik Don Puglisi sírja előtt a székesegyházban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda