A Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatói tettek látogatást a Szentatyánál

2018. június 2., szombat | 18:34

Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen-termében június 1-jén fogadta a Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatóit. A Szentatya a 2019 októberére meghirdetett rendkívüli missziós hónap előkészítésének alkalmából fordult hozzájuk beszédével.

Ferenc pápa arra buzdította a látogatókat, hogy ezt az előkészítési szakaszt nagy lehetőségként éljék meg az egész Egyház missziós elkötelezettségének megújítására. Kifejezte aggodalmát a veszély miatt, hogy a szervezet munkája pusztán az anyagi segítségnyújtás pénzügyi dimenziójára alacsonyodik le. Ez pedig tevékenységüket – még ha keresztény ihletésű is – ügynökséggé alakítja át.

Áttekintve a XI. Piusz által támogatott Pápai Missziós Művek születését, a Szentatya javaslatot tett az Egyház missziójának újraértékelésére a világban.

XV. Benedek pápa nagy és bátor megérzése volt az első világháború idején a misszió szükségessége, amelyet Maximum illud kezdetű apostoli levelében fogalmazott meg. Mindezt hogyan kell megvalósítani? Nem egyszerűen arról van szó, hogy újra kell gondolni az okokat, amiért jobban kell tenni, azt amit már tesztek – hangsúlyozta a pápa. – Az Egyház struktúráinak missziós megtéréséhez személyes életszentségre és spirituális kreativitásra van szükség. Tehát nemcsak a régit kell megújítani, hanem lehetővé kell tenni a Szentléleknek, hogy újat teremtsen. Nem mi, hanem a Szentlélek! Adjunk teret a Szentléleknek. Legyetek merészek és bátrak a misszióban, együttműködve a Szentlélekkel és mindig szeretetközösségben Krisztus Egyházával.

A megújulásra alkalmat ad a rendkívüli missziós hónapra való előkészület. A Pápai Missziós Művek jelenleg ezzel foglalkozik a Népek Evangelizációjának Kongregációjával együtt. Újraértékelésre van szükségünk Jézus missziójából kiindulva – mutatott rá a pápa. – Az anyagi segítség összegyűjtésére és szétosztására irányuló erőfeszítéseink újraértékelése szükséges. Mindezt a küldetés és a képzés fényében kell megtenni, hogy a missziós lelkület, tudat és felelősség visszatérjen Isten hűséges szent népének mindennapi életébe.

Megkereszteltek és küldetésre rendeltek: Krisztus Egyháza misszióban a világban – ezt a témát választották a 2019 októberében megrendezendő rendkívüli missziós hónapra. A pápa ezzel kapcsolatban megállapította: a missziós küldetés a keresztséggel együtt járó hívás, amely minden megkereszteltre vonatkozik. Így tehát a misszió küldetés az üdvösségre, amely egyaránt megvalósítja a misszióra rendelt ember és a misszió célszemélyének megtérését is. „Nem egy termékünk eladásáról van szó, hanem az élet közvetítéséről: Isten, isteni élete, irgalmas szeretete és életszentsége átadásáról. A Szentlélek az, aki elküld, elkísér és ösztönöz minket: Ő a misszió szerzője. Ő viszi előre az Egyházat, nem mi” – emelte ki Ferenc pápa.

A Szentatya arra is emlékeztetett, hogy a rendkívüli missziós hónap idején tartják majd az Amazóniával foglalkozó püspöki szinódust 2019-ben, amely során imádkoznak és elmélkednek e vidék evangelizációs kihívásairól. A két eseményt segítheti az a közös elem, hogy tekintetünket Jézus Krisztusra szegezzük a problémák, a kihívások, a gazdagság és a szegénység témájának áttekintése közepette.

A találkozó végén Ferenc pápa gondolatban Szűz Mária felé fordult. Amikor ellátogatott Erzsébethez, ezt nem saját gesztusként, hanem misszionáriusként tette. Az Úr szolgálóleányaként ment el hozzá, méhében hordva az Urat. Magáról nem szólt semmit, csak elvitte Fiát és dicsőítette Istent. „Az igaz, hogy sietve ment. Ő tanítja meg nekünk ezt a hűséges sietséget: a sietség lelkiségét. Ez a hűség és az Isten imádásának sietsége. Nem főszereplő volt, hanem a misszió egyetlen főszereplőjének a szolgálóleánya. Ez a kép segít bennünket” – zárta beszédét a Szentatya a Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatóihoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek