A piarista rend létrehozta a Neveléshez Való Jog Kalazanciusi Intézetét

Megszentelt élet – 2016. szeptember 21., szerda | 12:20

Az ICALDE (Institut Calasanz de Droit à l’Éducation) alapítása, amelyet támogat a szentszéki Katolikus Nevelés Kongregációja, egybeesik a frascati piarista iskola létrejöttének négyszázadik évfordulójával.


Az ICALDE fő célja olyan férfiak és nők képzése, akik szakszerű választ tudnak adni a mai társadalom nevelési szükségleteire a nevelési koncepció kialakításával, megvalósításával, a nevelés felügyeletével. Az új intézmény célja továbbá, hogy a nevelés keresztény szemléletét bevigye a neveléspolitikába, előmozdítsa a nevelésre, s főképp a keresztény és kalazanciusi nevelésre irányuló kutatómunkát, valamint azok publikálását.

Az ICALDE vezetőségét a generális delegátusa, Jean de Dieu Tagne piarista; Pierre-Étienne Kenfack jogászprofesszor, igazgató; Narcisse Talla Tankam informatikaprofesszor, igazgatóhelyettes, valamint az infrastruktúra és a technikai háttér felelőse; illetve Patience Manon Ombick titkárnő alkotják.


Az alapító határozatban a generálisi kongregáció a piarista rend intézményévé nyilvánítja az intézetet, és „a kalazanciusi jubileumi év kezdetén felkínálja az egész rendnek és a társadalomnak, tisztelegve Kalazanci Szent József, az első, kimondottan a nevelésre létrejött szerzetesrend alapítója előtt”.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria