A Római Kúriát szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyalt a pápa a bíborosi tanáccsal

2019. április 11., csütörtök | 18:14

Lezárult Ferenc pápa és a bíborosi tanács 29. értekezlete, amelyet április 8. és 10. között tartottak a Vatikánban. A Szentszék tájékoztatása szerint főként a Római Kúria reformját szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyaltak.

A dokumentum egyik fő célja, hogy megerősítse az Egyházban a szinodalitást, valamint növelje a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek élén – Ferenc pápa erről tanácskozott bíborosi tanácsadó testületével. A megbeszéléseken jelen volt Óscar Andés Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Giuseppe Bertello és Oswald Gracias bíboros, valamint Marco Mellino püspök, a tanács titkárhelyettese. A következő ülést június 25. és 27. között tartják – tájékoztatott Alessandro Gisotti, a Szentszék sajtóközpontjának megbízott igazgatója.

Az új apostoli konstitúció, mely a Római Kúriát hivatott megreformálni, a Praedicate evangelium – egyelőre ideiglenes – címet viseli. A bíborosi tanács jóváhagyta a szövegtervezetet, amelyet most elküldenek a nemzeti püspöki konferenciáknak, a keleti egyházak szinódusainak, a Római Kúria dikasztériumainak, a legfőbb szerzetesi elöljárók konferenciáinak és néhány pápai egyetemnek, hogy véleményezzék, és javaslataikkal segítsék a munkát.

A Római Kúriát az új apostoli konstitúció fényében egyre inkább át kell hatnia a missziós beállítottságnak. Meg kell erősíteni a szinodalitás folyamatát az Egyház minden szintjén. Növelni kell a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek vezetői posztjain. Emellett ismételten elhangzott, hogy a bíborosi tanács feladata segíteni a Szentatyát a világegyház kormányzásában, ezért működése nem ér véget a konstitúció közzétételekor. Seán Patrick O’Malley bíboros beszámolt a pápának és a többi bíborosnak a kiskorúak védelmével foglalkozó pápai bizottság plenáris ülésének munkájáról. Köszönetet mondott a pápának a Vatikánban rendezett februári találkozóért, valamint a kiskorúak és kiszolgáltatott felnőttek érdekében hozott vatikáni rendelkezésekért. Mindezek megerősítik az Egyház elkötelezettségét a visszaélések minden formájának leküzdése iránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle