A békéért fociztak a sztárok Rómában

Ferenc pápa – 2014. szeptember 2., kedd | 19:40

Csaknem harmincezer néző előtt került sor tegnap, szeptember 1-jén az első vallásközi labdarúgó-mérkőzésre a Római Olimpiai Stadionban – tudósít a Vatikáni Rádió.

A békéért rendezett futballmeccsen olyan egykori és mai klasszisok léptek a pályára, mint Javier Zanetti, Ricardo Alvarez, Roberto Baggio, Gianluigi Buffon, Alessandro Del Piero, Samuel Eto’o, Paolo Maldini, Diego Maradona, Andrij Sevcsenko, Carlos Valderrama, Andrea Pirlo. A vallásközi mérkőzésre Ferenc pápa támogatásával került sor két Buenos Aires-i jótékonysági szervezet kezdeményezésére – a bevételt a Scholas Occurentes és a P.U.P.I. az ifjúság nevelésére fordítja. A mérkőzés kezdetét jelző sípszó előtt vallási képviselők a béke olajfáját ültették el közösen.


Az első tapsot Ferenc pápa kapta, aki videóüzenetben köszöntötte a Római Olimpiai Stadionban jelenlévő szurkolókat: „Jó estét kívánok! Örülök, hogy ennyien összegyűltetek erre a különleges mérkőzésre. Mert ezen a meccsen szembetűnő a csapatok közötti egység, a nézők egysége, ez az egység pedig nem más, mint mindenki vágya, amely a béke. Olyan mérkőzés ez, melyen senki sem a »saját«, hanem a »másik« játékát játssza. Sőt: mindenkiét. Így mindenki mintegy megsokszorozza önmagát, csapatban játszva mindenki több személyt, több embert képvisel, nagyobb lesz. Ha csapatban, együtt játszunk, a verseny nem a háború, hanem a béke magvát hinti el. Ezért választottuk az olajfát e mérkőzés jelképének. Külön köszöntöm a Scholas tagjait, akik részt vettek a mérkőzés szervezésében, illetve azokat, akik a béke olajfáját elültetik. Mindenkit arra hívok, hogy a Scholasszal együtt ültesse el a béke fáját. Elnézést kérek, hogy spanyolul beszélek, de ez a szívem nyelve, és ma szívből szólok hozzátok. Köszönet ezért nektek!”


A meccset végül 6:3-ra a P.U.P.I. csapata nyerte, jóllehet az igazi győzelem a békeüzenet volt, amely a Római Olimpiai Stadionból az egész világhoz szólt: nehéz mérkőzésről van szó, amely alig kezdődött, de meg lehet nyerni. Szükség van hozzá bátorságra, együttműködésre – mindarra, amit a labdarúgás tanít számunkra.


Várhelyi Tamás atya, szombathelyi egyházmegyés pap vezetésével négy magyar fiatal is a helyszínen tekinthette meg a vallásközi labdarúgó-mérkőzést. Bene Patrik, a Budapesti Műszaki Egyetem másodéves hallgatója a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a stadionban ezen az estén minden a béke szellemében történt. „A szurkolói transzparensek a békéről szóltak, Irak, Szíria, Ukrajna ügyében. Argentinok, brazilok, Real Madrid- és Barcelona-drukkerek örültek, szurkoltak együtt, egymás mellett” – mesélte az egyetemista.

A mérkőzés végén minden játékos a saját nyelvén, rövid üzenettel fordult a nézőkhöz: a futballban nincs helye rasszizmusnak, rivalizálásnak, mindnyájan egyenlők vagyunk.

Fotó: News.va, Getty/Europress

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria