A romániai magyar hitoktatók számára szerveztek továbbképzést Temesváron

2018. július 11. szerda, 17:34

Idén a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum ad otthont a Bolyai Nyári Akadémia négy romániai magyar katolikus egyházmegye hitoktatói részére szervezett nyári továbbképzésnek. A július 8. és 14. között zajló rendezvényen közel ötven pedagógus vesz részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén és a líceumon kívül a temesvári püspökség is kivette részét a szervezésből – a kreativitást középpontba állító programsor mögött pedagógusok és papok igényes háttérmunkája húzódik. A különböző régiókból érkezett résztvevőknek az öt nap során a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye vallási és kulturális sajátosságainak megismerésére is lehetőségük nyílik.

„Jó a testvéreknek együtt lenni” – ezzel a bibliai gondolattal indította köszöntőbeszédét a líceumhoz tartozó egykori piarista templomban tartott nyitó szentmise elején Roos Márton püspök, temesvári apostoli kormányzó. A nyugdíjba vonuló főpásztor a kezdetektől örömmel fogadta a továbbképző szervezésének gondolatát – ezen örömének adott hangot köszöntőjében is; közös tanulásra, élményszerzésre és kölcsönös megerősítésre buzdított.

Kocsik Zoltán főszervező, a Gerhardinum aligazgató paptanára prédikációjában a hitoktatók meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet, hiszen – mint mondta – ők azok, akik a gyermekek és fiatalok lelkét előkészítik a Jóistennel való találkozásra, majd kísérői, segítői ennek a nagyon személyes kapcsolatnak. Azt is nyomatékosította, hogy mivel sok gyermek életében az iskolai hittanóra az egyetlen lehetőség a hit dolgaival való találkozásra, annak élményszerűnek kell lennie. „A hitigazságok átadásán túllépve minden hittanárnak a személyes kapcsolat kiépítésére kell törekednie diákjaival” – emelte ki a szónok.

A továbbképzőt a nyolc boldogság hegyéhez hasonlította Kocsik Zoltán, ahol – Jézus korabeli tanítványaihoz hasonlóan – a hitoktatók a tanító Jézus köré gyűlnek, hogy az ő üzenetéből táplálkozzanak. „Töltekezniük kell, hiszen küldetésük az emberek lelkének gyógyítására szól, feladatuk pedig nem más, minthogy a kiteljesedett, boldog életre vezessék el a rájuk bízottakat.”

A szentmise végén a programnak otthont adó katolikus líceum igazgatónője, Iakab Ilona a házigazda szeretetével köszöntötte az Erdély, Partium és a Bánság különböző részeiből Temesvárra érkezett tanárokat és papokat. Beszédében felidézte személyes élményeit is a tanári életéből. „És tanárnő kiben hisz?” – tették fel neki a kérdést tanítványai. A diákok érdeklődése meglepte és hitének őszinte megvallására indította őt, ami a tanár–diák kapcsolat minőségi változását eredményezte. Saját élménye alapján az igazgatónő a diákközpontú szemléletre, a hiteles tanúságtételre épülő tanári magatartásra irányította a jelenlévők figyelmét.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Temes megyei Tanfelügyelőség képviseletében Kiss Ferenc tanfelügyelő Temesvár és a Bánság végvárszerepét hangsúlyozta. „Bár számbelileg meglehetősen kevés magyar él a régióban, mégis elengedhetetlenül fontos a nemzeti és vallási identitás őrzése és továbbadása: ehhez minden itt zajló magyar program segítséget nyújt” – mondta Kiss Ferenc. Véleménye szerint a tanári továbbképző is ilyen megerősítő jelleggel bír a szórvány közösség számára.

A nyitóünnepség utolsó felszólalója Ozsváth Judit, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója volt. A római katolikus hittanárjelölteket tanító pedagógus Márton Áron gondolataira – „Nagy időkhöz nagy nemzedék kell” – építette mondandóját. „A jelenlegi, számos kihívást hordozó idő is »nagy«, így a jelenlegi nemzedéknek is törekednie kell naggyá válni. A jelen lévő szervezők és résztvevők erről az igényükről tesznek tanúbizonyságot, amikor közös tanulásra és együtt gondolkodásra jönnek össze a nyári szabadságuk idején” – fogalmazott Ozsváth Judit.

A megnyitó megható momentuma volt az iskola második osztályos tanulójának szavalata: Reményik Sándor Templom és iskola című versével örvendeztette meg a jelenlévőket.

A szentmise után két párhuzamos csoportban zajlottak az első nap műhelymunkái: az egyikben a szegedi piarista intézményekből érkezett pedagógusok – Nagy Mariann, Czeglédi Zsolt piarista és Jusztin István – a piarista pedagógia alapelemeit mutatták be.

Az általuk vezetett foglalkozások résztvevőinek lehetőségük nyílt az igazi diákközpontú szemlélet és gyakorlat megismerésére; a személyes kísérés technikájához úgy kerültek közelebb, hogy közben maguk is megtapasztalták azt. 

A másik műhelyt vezető Bordás Andrea drámapedagógiai elemekkel dolgozta fel az irgalmas szamaritánus bibliai történetét.

A továbbképzés első napja kulturális programmal zárult: két táncegyüttes és egy gyermekekből álló citerazenekar mutatkozott be. A régióban élő bolgár és horvát kisebbség táncaiból népviseletbe öltözött amatőr tánccsoportok nyújtottak ízelítőt. Mindegyik csoportot elkísérte művészeti vezetője és érdekképviseleti szervezetük helyi képviselője is: ők mutatták be népcsoportjaik történelmi gyökereit és jelenlegi helyzetét. A bánáti magyar népi kultúrát a temesvári Bokréta citerazenekar vitte közelebb a jelenlévőkhöz. A gyerekek az esti táncházban is részt vettek.

Másnap a piarista pedagógiával és a drámapedagógiával ismerkedtek tovább a hitoktatók. Bordás Andrea drámapedagógus, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója a bibliai tékozló fiú történetét dolgozta fel; a piarista előadók az Egyházhoz való tartozás érzésének erősítésére, valamint a család iskolai nevelésbe való bevonására mutattak hasznos módszereket. 

Az esti órákban városnézés következett, Kiss Ferenc helyi tanfelügyelő vezetésével. A történelmi belváros nevezetességeinek felkeresése és részletes bemutatása után a millenniumra épített Magyarok Nagyasszonya-templomot látogatták meg a résztvevők, ahol Kapor János plébános ismertette a templom történetét és nevezetességeit, valamint a helyi magyar közösség helyzetét. 

Forrás és fotó: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum Facebook-oldala; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök